Ekonomin bättre i våras än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska bruttonationalprodukten, BNP ökade med hela 2,6 procent i vår jämfört med samma period förra året . Det visar Statistiska Centralbyråns nya siffror där man skriver upp tillväxten med 0,7 procentenheter för andra kvartalet i år.

Den svenska ekonomin gick betydligt bättre i våras än vad som tidigare framkommit i SCB:s preliminära siffror. Och uppskrivningen är större än vad Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén räknat med.

– När vi gjorde vår senaste prognos för utvecklingen av den svenska ekonomin tog vi höjd för att SCB skulle revidera upp sina siffror något. Men förändringen är större än vad vi räknat med. Så ska man enbart gå på SCB:s siffor innebär dettta att vi måste räkna upp tillväxten i Sverige i år med några tiondels procentenheter i nästa prognos säger han till SVT.

Helhetsbilden den samma

Konjunkturinstitutet  är Sveriges tyngsta prognosmakare och deras prognoser är ett viktigt verktyg för regeringen dådet gäller den ekonomiska utvecklingen. I sin senaste prognos trodde konjunkturinstitutet att den svenska ekonomin skulle utvecklas svagt i år med en tillväxt på 1,8 procent.

– Det  är glädjande att SCB:s siffror nu visar att den svenska ekonomin gick bättre än väntat i våras. Tyvärr har det senare kommit svag statistik från bland annat euroområdet som visar att utvecklingen är trögare än vad vi tidigare trott i höst. Det gör att vår helhetsbild inte har förändrats, säger Mats Dillén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.