En ny finansdynasti är född

Publicerad
Analys ·

Utan att behöva avlossa ”ett skott” har familjen Lundberg tagit över Sveriges viktigaste maktsfär i näringslivet vid sidan av Wallenbergstiftelserna. Det enda som behövdes var klantiga direktörer vars handlande kan sammanfattas med ett ord – omdömeslöst.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Det handlar om makten (delad i somliga fall) över företag som skogsjätten SCA, Handelsbanken, verkstadsbolaget Sandvik, stålbolaget SSAB, telekomjätten Ericsson och fordonstillverkaren Volvo. Med den makten följer ett inflytande över hundratusentals svenskars vardag och faktiskt över hela det avlånga landet.

”Dörren öppnas på vid gavel”

När nu Anders Nyrén sparkas ut ur sfärens kärnföretag, maktbolaget Industrivärden, så öppnas dörren på vid gavel för finansmannen Fredrik Lundberg och hans familj att fylla ut det vakuum som uppstått i sfären.

Skandal kring SCA affärsflyg

Fredrik Lundberg har av egen kraft under en lång rad av år med egna pengar köpt på sig en femtedel av rösterna och inflytandet i Industrivärden. Ett maktbolag som kontrollerar stora delar av svenskt näringsliv. Den aktieposten skulle i de flesta andra företag innebära att man kan dominera på stämmor och i styrelse men så har inte kapitalismen funkat i den så kallade ”Handelsbanksfären”.

Sluten krets av direktörer

Där har direktörer som inte äger bolagen kunnat dominera genom ett intrikat nätverk av stiftelser och korsägande. Ett maktspel som har placerat en sluten grupp av män på poster där de ”kontrollerar” varandra. Men genom direktörernas högtflygande flygaffärer – att man överutnyttjat affärsflyg för jakter och annat smått och gott – gjorde man sig omöjliga att verka i de möblerade rummen på Storgatan på Östermalm i Stockholm, där Industrivärdens huvudkontor är beläget.

Som ”grädde på moset” så pågår det ju också en förundersökning om det begåtts något brottligt. En utredning som riskerade att förlama sfären, och Anders Nyrén, så länge den pågick. Redan på SCA:s stämma pekades också Anders Nyrén ut som omdömeslös av flera storägare (de som förvaltar våra pensioner, statliga och på arbetsmarknaden).

Ny maktdynasti

Men genom ”ett trollslag” har Fredrik Lundberg kunnat bryta denna ”direktörernas förtrollning” och ta makten. Ut kommer en ny maktdynasti – familjen Lundberg. När Fredrik Lundberg väljer att träda tillbaka kommer han för ovanlighetens skull ersättas av kvinnor. Döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinson har övertagit aktier för miljardbelopp från sin pappa alldeles nyligen och sedan länge tagit plats i flera viktiga styrelser. Ett maktövertagande utan att ”en kula” behövts skjutas. Vad som behövdes vara bara tillräckligt omdömeslösa direktörer. ”Tack för kaffet” – tänker nog Fredrik Lundberg.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet