Ericsson bekräftar korruptionsfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson bekräftar nu att bolaget har fått frågor om korruption från amerikanska myndigheter.

Vad det är för typ av frågor vill bolaget inte berätta, men det startade för flera år sedan.

– Det är frågor relaterade till vårt antikorruptionsprogram, men också frågor relaterade till den amerikanska antikorruptionslagstiftningen, säger Elisabeth Manzi, presschef på Ericsson till SVT Nyheter.

Att amerikanska myndigheter intresserar sig för bolagets förehavanden beror på att aktien är noterad på den amerikanska Nasdaqbörsen. Det innebär att Ericsson måste förhålla sig till amerikanska lagar och regler. 

Det var i går som Svenska Dagbladet skrev att både den amerikanska finansinspektionen SEC och USA:s justitiedepartement har inlett en granskning av Ericssons verksamhet i Kina för misstänkt korruption. Själva innehållet i frågorna vill man inte kommentera.

– Jag kan inte gå in på specifika detaljer, säger Manzi till SVT Nyheter?

Ericsson är ett globalt bolag med över 100.000 anställda i 180 länder. På frågan om vilket ansvar bolaget har säger Manzi att Ericsson har ett ansvar eftersom bolaget är börsnoterat.

– Självklart följer vi de lagar och regler som finns, både i de länder där vi har verksamhet men också för att vi är noterade både på Stockholmsbörsen och i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.