Foto: TT

Ericsson går sämre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Nu dubblar Ericsson sitt sparprogram från tidigare nio miljarder till i runda slängar 18 miljarder kronor för att möta den svagare försäljningen. Det kommer innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen.

Telekomtillverkaren Ericsson redovisar en vinst före skatt på 2.236 miljoner kronor för andra kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 3.032 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2.735 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning. Omsättningen uppgick till 54.108 miljoner kronor, jämfört med 60.671 miljoner kronor ett år tidigare. Rörelseresultatet var 2.763 miljoner kronor, jämfört med 3.560 miljoner kronor motsvarande period 2015. Analytikernas förväntningar på rörelseresultatet låg i snitt på 3.009 miljoner kronor. För omsättningen var snittprognosen 55.253 miljoner kronor.

Ericsson

Dubblar sitt sparprogram

– Det har varit ett tufft kvartal, de trender vi såg i slutet av 2015, de trender vi såg under första kvartalet framför allt med länder som har makroekonomiska utmaningar, valutadevalveringar, de har intensifierats under andra kvartalet, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Nu dubblar Ericsson sitt sparprogram från tidigare nio miljarder till i runda slängar 18 miljarder kronor för att möta den svagare försäljningen. Det kommer att innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen, oklart var i nuläget, enligt Hans Vestberg. Bara under andra kvartalet försvann 3.800 tjänster, varav majoriteten var påtvingade uppsägningar, enligt informationsdirektör Helena Norrman.

Sparprogram har redan fått effekter

Det redan pågående sparprogrammet har fått effekter på resultatet.

– Men det räcker ju inte, givet att vi nu kommer ner i volymer, så vi lägger ett nytt omfattande program som innebär att vi egentligen dubblar vår reduktion som vi hade planerat för omkostnader, men vi måste också dimensionera ner vår verksamhet i länderna med mindre aktiviteter, säger Hans Vestberg i en intervju med TT.

Regioner som Ryssland, Brasilien och Mellanöstern har märkt av påfallande försäljningsnedgångar.

TT: Blir det stora varsel?

– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg.

Ericsson har drygt 15.000 anställda i Sverige.

Lönsamheten har gått ner

Lönsamheten, vinst i förhållande till försäljning, har gått ner hittills i år, tvärtemot bolagsledningens uttalade målsättning. Huruvida Vestberg klarar att leva upp till de tidigare löftena, svävar han lite på målet och pekar bland annat på de sviktande marknaderna och de extra besparingar som nu görs.

– Det är vår ambition att fortsätta att gradvis öka vår lönsamhet, säger Hans Vestberg.

Det är inte bara de anställda som fått smaka på tuffa smällar, aktieägarna har inte heller anledning att jubla. Bedömare har ställt frågan om Hans Vestberg är rätt man att fortsätta att leda Ericsson.

TT: Hur känns det?

– Jag tror att man har en förståelse för det, självklart, aktiekursen har inte haft någon god utveckling, mitt och ledningens jobb är att fortsätta utveckla Ericsson.

TT: Har du tänkt över din egen situation?

– Ja, det har jag, jag jobbar varje dag och kommer självklart tillsammans med min ledning se till att vi nu levererar på det här. Det viktiga är att vi kan visa att vi förbättrar oss som företag hela tiden, säger Vestberg.

Under senare tid har de anonyma läckorna inifrån Ericsson till pressen stått som spön i backen, uppgifter som misskrediterat ledningen med Hans Vestberg i spetsen.

TT: Vad beror det på tror du?

– Jag kan inte svara på den frågan, jag vill bara säga att i ett företag som gör så pass mycket förändringar som vi gör. . . Om du tittar tillbaka de senaste 1,5 åren så har nästan 30.000 anställda fått lämna oss, vi sätter en ny struktur för företaget. Det är självklart vi förändrar för väldigt många människor, positioner, både för chefer men även för anställda. Så visst finns det en viss oro i företaget.

Han tillbakavisar å det bestämdaste måndagens uppgifter från Svenska Dagbladet om att bolagets försäljningssiffror skulle vara uppblåsta, uppgifter som fick aktiekursen rejält på fall bara i går.

Drar ned på investeringar

Utöver detta kommer Ericsson att dra ned på investeringar i forskning och utveckling samt realisera effektivitetsvinster genom en ny bolagsstruktur, enligt Vestberg.

”Tillsammans förväntas dessa åtgärder minska de årliga rörelseomkostnaderna, exklusive omstruktureringskostnader, till 53 miljarder kronor under andra halvåret 2017. Detta kan jämföras med 63 miljarder kronor för helåret 2014”, skriver han och konstaterar att det innebär en fördubbling av det tidigare besparingsmålet för rörelseomkostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ericsson

Mer i ämnet