Foto: TT

Besked: 3.000 får lämna Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT kunde avslöja i går presenterar Ericsson ett omfattande besparingspaket. 3.000 tjänster i Sverige försvinner och mycket talar för att hela eller stora delar av fabrikerna i Kumla och Borås läggs ned.

På måndagen informerades regeringen om Ericssons planer, och i dag kom beskedet: 3.000 personer, nästan var var femte anställd i Sverige, får lämna företaget. Dessutom mister 900 externa konsulter sina uppdrag hos bolaget.

”Ingen kris”

Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar menar att det främst är tillverkning och administrativa tjänster i Sverige som bolaget inte längre anser sig ha råd med. I en intervju med SVT Nyheter vill han inte kännas vid någon kris. 

Neddragningar på Ericsson

– Det blir betydande nedragningar i Borås och Kumla, men vi befinner oss fortfarande i en diskussion med facken om exakt hur omfattande minskningarna blir. Men vi vill gå ut med det här i dag så att vi kan jobba med vettiga alternativ.

Enligt Frykhammar kan det bli aktuellt att en mindre förserie-produktion blir kvar i Sverige. Bolaget undersöker också möjligheten att sälja delar av verksamheten eller lägga ut den på externa leverantörer. Vd betonar också att att förhandlingarna med facken inte är klara och att företaget ska försöka hjälpa de som drabbas av neddragningarna att hitta nya jobb.

Flera orter påverkas

De orter som berörs är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte, skriver Ericsson i ett pressmeddelande. Neddragningarna görs inom både produktion, 1.000 personer, och forskning och utveckling där 800 personer med administrativa jobb får gå. 1.200 jobb inom andra befattnigar försvinner.

I praktiken innebär sparpaketet att all produktion i Sverige försvinner, möjligen kan omkring 100 tillverkningsjobb bli kvar i anslutning till forskningen.

Ericsson hoppas kunna göra sig av med de 3.000 övertaliga genom en kombination av frivillig avgång, neddragningar och genom outsourcing.

Satsar på forskning

Samtidigt hävdar bolaget att dess forskning och utveckling ska vara världsledande även i fortsättningen. Och den ska ha sitt centrum i Sverige.

– Därför avser vi att rekrytera cirka 1.000 ingenjörer i Sverige, främst från universitet, under de kommande tre åren, säger Ulf Ewaldsson, strategi- samt teknikchef på Ericsson.

Förhandlignarna med facket är ännu inte klara, men de största neddragningarna görs i Borås, där troligtvis hela fabriken läggs ned. Det innebär i så fall att 700 jobb försvinner från fabriken, som inte längre anses vara tillräckligt lönsam.

– Det har varit ett oerhört tufft besked att ge. Det är en tung dag och nu gör vi vårt bästa för att ta hand om våra medarbetare, säger Jonas Ygeby, produktionsledare på Ericsson i Borås till SVT Nyheter.

Visst hopp

Även fabriken i Kumla, där omkring 400 personer arbetar, påverkas av neddragingarna. Enligt SVT: källor på Kumlafabriken så handlar det inte om en total nedläggning av verksamheten. Det finns hopp om att den del av verksamheten som är kopplad till forskning och utveckling av nya produkter kan få vara kvar.

Totalt sett ska Ericsson minska sina rörliga kostnader från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017. Besparingarna i Sverige beräknas vara klara under första kvartalet 2017.

Totalt har Ericsson 16.000 anställda i Sverige. Innan it-kraschen år 2000 var det närmare 50.000.

Fakta: Allt färre Ericssonjobb i Sverige

  • Telekomtillverkaren Ericsson står inför en ny stor nedskärning där tusentals jobb väntas försvinna.
  • Den kommer efter ett årtionde där både antalet anställda i Sverige och andelen svenska jobb i Ericsson-koncernen minskat kraftigt.
  • Ericssonkoncernen hade vid utgången av årets andra kvartal totalt 116.507 anställda, varav 16 190 eller 14 procent i Sverige.
  • För drygt tio år uppgick antalet Ericssonjobb i Sverige till drygt 21.000, vilket utgjorde omkring 40 procent av koncernens totala arbetstillfällen runt om i världen.

Källa: Ericsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet