Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: TT

Ericsson: ”Tråkigt med korruptionsrykten”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är otroligt tråkigt att Ericsson blir förknippad med de här ryktena.

Det säger vd Hans Vestberg när han nu för första gången kommenterar anklagelserna om grekiska mutor.

En utredning pågår just nu i Grekland där en tidigare chef vid försvarsdepartementet har uppgett att han tagit emot mutor under 1990- och början av 2000-talet. Ett av företagen som pekas ut är Ericsson och mutorna ska ha betalats ut av en agent.

I dag använder Ericsson inte längre handelsagenter och den gren av bolaget som hanterade affären har sålts av. Enligt Hans Vestberg finns det väldigt lite dokumentation kvar.

Känner ni er säkra på att mutor inte förekommer inom Ericsson i dag?

– Vi kan garantera att vi har processer och regelverk som är tydliga och klara i de här frågorna. Och bryter någon mot dem så agerar vi mot dem. Men vi har 114 000 anställda i 180 länder, säger Hans Vestberg.

Bolaget uppger att man arbetar hårt med att alla anställda ska känna till dess antikorruptionspolicy, man har ett system för visselblåsare och varje affär där korruptionsrisk föreligger granskas av en särskild grupp inom bolaget.

2013 utredde bolaget 70 rapporterade incidenter i sitt visselblåsarsystem, drygt en fjärdedel gällde mutor och fyra personer ska efter utredning ha förlorat sin anställning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.