Foto: TT

Börsras för krisande Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons börsvärde är i fritt fall efter beskedet att telekomjättens resultat för tredje kvartalet visat sig vara betydligt sämre än bolaget tidigare sagt.

Rörelseresultatet minskade till 0,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol. All lönsamhet är med andra ord borta och försäljningen minskar.

Beskedet kom på ondagmorgonen innan börsens öppnande.

Neddragningar på Ericsson

Fritt fall på börsen

– Tredje kvartalets resultat är betydligt lägre än vad vi väntat oss, och avviker från vad vi tidigare har kommunicerat när det gäller marknadsutvecklingen, säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar under en telefonkonferens om vinstvarningen.

Ericsson-aktien hamnade i fritt fall när handeln på Stockholmsbörsen öppnade klockan 9, kursen rasade med närmare 18 procent i den inledande handeln.

Ytterligare neddragningar?

På Ericssons telefonkonferens får tillförordnade vd Jan Frykhammar frågan vilka kostnadsbesparingar som nu krävs. Han svarar att kostnaderna måste anpassas till marknadsläget, men undviker att konkret gå in på hur.

När SVT Nyheter frågar honom om det kan komma fler besparingsprogram i Sverige, är svaret:

– Förra veckan gick vi ut med vårt avsiktsprogram för Sverige. Det är den planen vi har nu. Vi har inga andra planer än de som vi har kommunicerat.

Negativa trenden fördjupad

Efter andra kvartalet räknade Ericsson med att den negativa försäljningstrenden och marknadsmixen skulle fortsätta under andra halvåret.

– Men vad vi ser nu är att de här negativa industritrenderna har accelererat ytterligare, säger Jan Frykhammar.

Försäljningen inom Networks sjönk med 19 procent. Huvudorsaken till den sämre utvecklingen är nedgången på marknader som redan i andra kvartalet hade en svag utveckling. Allra sämst går det i länder och regioner med svag ekonomi som  Brasilien, Ryssland och delar av Mellanöstern.

Vid telefonkonferensen fick Frykhammar också frågan om detta är början till slutet för Ericsson.

– Nej det är absolut inte början till slutet för Ericsson. Vi är ett företag som under många hår har varit bra på att ställa om, men också ett företag som verkar i global konkurrensmiljö. Så svaret på den frågan är nej.

Tusentals får gå

Så sent som den 4 oktober presenterade Ericsson ett omfattande besparingspaket. 3.000 tjänster i Sverige försvinner och mycket talar för att hela eller stora delar av fabrikerna i Kumla och Borås läggs ned.

Totalt sett ska Ericsson minska sina rörliga kostnader från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017. Besparingarna i Sverige beräknas vara klara under första kvartalet 2017.

Bolaget står dessutom utan permanent vd sedan Hans Vestberg fick sparken i somras.

De siffror som nu redovisas är preliminära – den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 21 oktober.

”En tuff marknad”

För Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, kom Ericssons vinstvarning som en överraskning.

– Prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig. Framför allt när det är så pass mycket, säger Bornold, som följt Ericsson under en längre tid.

TT: Vad säger det här om läget för Ericsson?

– Det är illa med Ericsson som bolag, men det är också uppenbarligen en väldigt, väldigt tuff marknad som man är i. Det är inte bara det att man tappar sina marknadsandelar, utan hela marknaden sjunker ganska rejält. Det är illavarslande förstås, och olyckligt att man verkar i en så tuff marknad just nu, när man har så extremt mycket internt att brottas med.

Ericssons problem

Branschbedömare har lyft fram flera faktorer bakom Ericssons kris. Företagets organisation har sviktat, teknikutvecklingen rusar iväg och konkurrensen är mördande.

Ericssons kärnverksamhet är nätverksprodukter. Detta segment krymper sedan en tid tillbaka och företaget har inte lyckats hitta några nya intäktskällor som kan kompensera detta.

Bolaget sätter stort hopp till 5G, men experter ifrågasätter om det är lösningen.

Till detta kommer att företaget saknar en permanent vd efter Hans Vestberg som fick sparken i slutet av juli efter en svag kvartalsrapport. Han hade fått hård kritik bland annat för att han trots kris i bolaget kunnat plocka ut stora bonusar.

Rekryteringsprocessen har gått trögt och flera tunga namn ska ha tackat nej, rapporterade Dagens Industri häromdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet