Jan Frykhammar till vänster och Hans Vestberg till höger. Foto: TT

Ericssons vd Hans Vestberg får gå

Uppdaterad
Publicerad

Telekombolaget Ericssons vd Hans Vestberg sparkas med omedelbar verkan – och får 28 miljoner kronor i fallskärm. Styrelsen söker efter en person som kan leda bolaget in i en ny fas. ”Vi måste svara mot en mycket lägre efterfrågan”, säger styrelseordförande Leif Johansson.

Hans Vestberg har lett bolaget i sju år. Nu tar vice vd Jan Frykhammar tillfälligt över som vd medan företaget letar efter Vestbergs efterträdare. Carl Mellander ska agera finansdirektör tills att efterträdaren intagit sin nya position.

– Men givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling, skriver styrelseordförande Leif Johansson i ett pressmeddelande.

ERICSSONS VD FÅR GÅ

På frågan om Vestberg får sparken, säger han till TT:

– Vi har tagit initiativet till att skilja Hans Vestberg från hans kontrakt.

Företaget har gått sämre än väntat

Beslutet tas efter nyheten om att företaget går sämre än väntat. Förra veckan kom Ericsson med sin delårsrapport och de redovisade mindre vinst än förra året. Vinst låg på 2.236 miljoner kronor före skatt för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 3.032 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Ericsson dubblade sitt sparprogram från tidigare 9 miljarder till cirka 18 miljarder kronor för att möta den svagare försäljningen. Sparpaketet innebär att 3.000-4.000 anställda på Ericsson kan komma att varslas i sommar.

– Jag har haft 28 fantastiska år på Ericsson, de sista sju som vd. När branschen nu går in i en ny fas, drivet av 5G, IoT och Cloud, så är det dags för en ny vd att kliva in och fortsätta arbetet med att säkra Ericssons branschledarskap, säger Hans Vestberg i pressmeddelandet.

28 miljoner i fallskärm

Ericssons avgående vd får två årslöner när han slutar, motsvarande 28 miljoner kronor. Under den sex månader långa uppsägningstiden får han omkring 7 miljoner kronor. Därefter får han 21 miljoner i avgångsvederlag, vilket motsvarar 18 månadslöner. Skulle han få ett nytt jobb under de 18 månaderna, kan avgångsvederlaget minska med maximalt 50 procent, skriver TT.

Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar – hur mycket beror på hur det går för företaget i år. Vestberg har även aktier i Ericsson. Vid utgången av 2015 hade han drygt 400.000 B-aktier i bolaget.

Letar ny vd

Vid en presskonferens på måndagsförmiddagen sade styrelseordförande Leif Johansson att bolaget har påbörjat sökandet efter en ny vd.

– Jan har redan sagt att han inte vill ses som en kandidat för en permanent vd.

På frågan om varför inte Hans Vestberg är rätt person leda företaget framöver, säger Leif Johansson:

– Vi går in i en fas där vi måste svara mot en mycket lägre efterfrågan. Så är situationen i hela branschen. Sedan handlar det på lång sikt om att lägga fram planer på tillväxt och värdeskapande. Hans har varit med oss i 28 år. Styrelsen känner att det här är ett bra tillfälle att göra vad som behövs på kort tid och sedan börja titta på nästa fas.

Styrelsen räknar med att det kommer att ta månader att hitta en permanent ersättare till Vestberg. Man letar efter en person med rätt attityd och ledarskapsförmåga, om möjligt med teknisk bakgrund.

– Min erfarenhet är att det är viktigt att hitta rätt person. Kunskap och färdigheter kan utvecklas, säger Leif Johansson.

Under tiden fortsätter bolagets kostnads- och effektivitetsprogram som planerat.

– Jag kommer att se till att de nuvarande planerna genomförs i tid och på ett bra sätt, säger tf vd Jan Frykhammar.

”Enig styrelse”

Investor är en av två huvudägare i Ericsson.

– Det var en enig styrelse som beslutade att Hans Vestberg ska avgå och det innebär att Investor står bakom beslutet. Det är rätt tid för Ericsson att byta vd inför nästa fas som bolaget står inför, säger Stefan Stern, Investors företagsledning.

Vid den inledande handeln på Stockholmsbörsen sköt Ericssonaktien i höjden och steg med 5 procent, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ERICSSONS VD FÅR GÅ

Mer i ämnet