EU-möte om skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

EU:s fortsatta kamp mot skattefusk och skatteplanering står i centrum när EU-ländernas finansministrar möts i Bryssel i dag.

– Det ska bli ett väldigt spännande och intressant möte. Det handlar både om att implementera en del av de åtgärder som har bestämts inom OECD och som Europa nu snabbt kommer att implementera men därutöver också ytterligare åtgärder för att bekämpa skattefusk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till mötet.

De nya EU-reglerna bygger på OECD-ländernas gemensamma projekt mot skatteplanering, Beps, och handlar bland annat om ökat informationsutbyte. Överlag har intresset för att bekämpa skatteflykt blivit allt större bland både allmänhet och politiker efter de senaste årens många avslöjanden om fusk.

– Det här är vad Europas folk vill ha av oss och det här är steg som vi måste ta, säger Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem på väg in till mötet.

– Det är helt annat klimat när man diskuterar de här frågorna nu, jämfört med för tio år sedan. Och det tycker jag är väldigt bra, säger i sin tur Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.