Expert: Man tar bort incitament att pensionsspara

Publicerad

Avdragsrätten försvinner vid årsskiftet, nu rekommenderar experterna att se över sitt pensionssparande.

Tidigare har det varit väldigt förmånligt att pensionsspara. Fram till årsskiftet får man dra av 12.000 kronor för pensionssparande, alltså lägga undan de pengarna utan att skatta för dem. Det avdraget ska nu fasas ut helt, under 2015 får du dra av 1800 kronor, och från 2016 och framåt 0 kr.

– Det är lite tvetydigt, å ena sidan säger politikerna att individen ska ta mer ansvar för sin pension, att man måste spara för att få en bra pension, å andra sidan tar de bort incitamentet att spara, säger Walter Nuñes, produktanalyschef på Söderberg och partner, som jobbar med rådgivning om pensionssparande.

Enligt Walter Nuñes så ser strukturen ut så att om man tjänar under 36.000 kronor i månaden, så ska du inte ha ett privat pensionssparande.

– Skattesystemet ser ut så att du får jobbskatteavdrag om du tar ut det som lön, men inte om du tar det som pension, säger Walter Nuñes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.