Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att räntesänkningen dröjer. Det räcker inte med att energipriserna går ned”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Experten om inflationssänkningen: ”Vi har definitivt sett toppen”

Uppdaterad
Publicerad

I december sjönk inflationen till 2,3 procent, enligt måttet KPIF. Men en räntesänkning blir det inte frågan om förrän tidigast i slutet av våren, tror chefsekonomen Jens Magnusson.

– Dagens siffror är en påminnelse om att det inte riktigt är över än, säger han.

Riksbankens mål om 2 procent är nu väldigt nära. Det är de minskade elpriserna som bland annat ligger grund till att inflationen mattats av.

Räntan kommer dock inte sänkas förrän om några månader när prisökningarna bromsat in ännu mer. Det förutspår Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

– Det blir fortfarande dyrare, men det går i en långsammare takt än tidigare. För många innebär det här inte särskilt stor skillnad i plånboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.