Expertråd kritiserar finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Finanspolitiska rådet tycker inte att det är tomt i ladorna, som finansminister Magdalena Andersson (S) uttryckte det på en presskonferens i måndags.

”Rådet anser att finanspolitiken under krisen i huvudsak har varit välbalanserad”, skriver rådet i ett pressmeddelande.

”I ljuset av den långa lågkonjunkturen bedömer vi att de offentliga finanserna är i gott skick, särskilt jämfört med andra länder”,  tillägger rådet, med ekonomiprofessor John Hassler som ordförande.

Ingen anledning att överge överskottsmål

Rådet ser inte heller någon anledning att skjuta fram överskottsmålet på 1 procent i de offentliga finanserna.

”Att nu ytterligare försena återgången utan stabiliseringspolitiska motiv skadar finanspolitikens trovärdighet”, skriver rådet.

Finanspolitiska rådet håller fast vid sin bedömning från i våras om att det är lämpligt att hålla fast vid nuvarande överskottsmål. I våras handlade det om kritik mot den dåvarande finansministern Anders Borgs beslut att senarelägga återgången till 1 procent i överskott till 2018, vilket Magdalena Andersson i måndags förklarade ser ut att ta flera år till.

”Oavsett överskottsmålets nivå kommer det dock alltid att vara politiskt svårt att ta igen tillfälliga underskott. Svårigheter att i närtid leva upp till överskottsmålet är däremot inte ett giltigt argument för att sänka överskottsmålet”, skriver rådet.

Hål efter borgerliga skattesänkningar

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att Finanspolitiska rådets kritik är felriktad. Skälet till att det kommer att ta tid att komma tillbaka till överskottsmålet är den tidigare regeringens politik, anser Andersson.

– Regeringen genomförde de senaste åren stora ofinansierade skattesänkningar trots att konjunkturen återhämtat sig. Att låna till skattesänkningar som man gjorde i förra årets budget var inte lämpligt. Men givet läget i statsfinanserna tycker jag att det vore obalanserat att i det här läget genomföra ett mycket stort besparingspaket som ytterligare skulle kunna försämra kvalitén i skolan, sjukvården och äldreomsorgen, säger Andersson.

TT: Delar du rådets uppfattning att ni bryter mot det finanspolitiska ramverket om ni inte försöker nå överskottsmålet när ekonomin är i balans?

– Vi bryter mot överskottsmålet i dag och vi har gjort det de senaste åren eftersom den borgerliga regeringen genomfört ofinansierade skattesänkningar. Nu är frågan hur snabbt vi ska ta oss tillbaka till statsfinanser som är förenliga med målet. Finanspolitiska rådet tycker att det är viktigt att vi lägger ett stort besparingspaket nu för att täcka igen för den borgerliga regeringens skattesänkningar så att vi når målet 2018. Jag tycker att det är mer balanserat att ta en lugnare bana.

”Svensk ekonomi står stark”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Anna Kinberg Batra är nöjd med beskedet från Finanspolitiska rådet.

-Finanspolitiska rådet bekräftar att svensk ekonomi står stark. Och jag tycker att det här också bekräftar att Magdalena Anderssons (S) beskrivning av svensk ekonomi handlar mer om retorik än om att seriöst vilja ta ansvar för Sverige, säger hon.

-Det var rätt att stimulera inhemsk efterfrågan när vi kunde i lågkonjunktur och då är det minst lika viktigt att också visa i en återhämtningsfas hur vägen ser ut tillbaka till balans och överskott, säger Kinberg Batra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.