Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet Foto: TT

Facket hoppas slippa uppsägningar på Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Finansförbundet, det största fackförbundet inom finansbranschen, hoppas att Nordeas aviserade neddragning på 6.000 personer kommer ske med naturliga avgångar.

– Det är alltid jättetråkigt när det blir så här stora program istället för att man arbetar löpande med rationaliseringar, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet, till SVT Nyheter.

På torsdagsmorgonen meddelade storbanken Nordea att 6.000 jobb ska bort. Nedskärningen gäller 4.000 anställda och 2.000 konsulter. Personal i alla nordiska länder berörs. Nedskärningen innebär att Nordea gör sig av med mer än var tionde anställd, 13 procent av personalen, under de närmsta åren.

Vill inte ha uppsägningar

Finansförbundets ordförande hoppas att det aviserade sparpaketet ska ske utan uppsägningar.

– Nu hoppas vi att det ska ske med naturliga avgångar. Det är de förutsättningar som har gällt i finansbranschen väldigt länge, egentligen ända sedan 1990-tals krisen, då man gjorde uppsägningar på grund av arbetsbrist, säger Ulrika Boëthius.

Hon betonar dock att hon fick informationen om neddragningen först nu på morgonen och att det därför är för tidigt att säga hur nedskärningarna kommer att ske och vilka orter eller länder som påverkas mest.

”Det skapar en stor oro”

En person som visste om nedskärningspaketet i förväg är Berit Ohlsson, klubbordförande för Finansförbundet på Nordea.

– Det är ju alltid tråkigt med färre anställda. Det skapar en stor oro. Men hur det drabbar Sverige vet vi inte än, säger hon till SVT Nyheter.

Vad händer nu?

– Vi sätter oss ner och pratar med ledningen. Vi har ordinarie möten inbokade nu i veckan.

Håller ni med om att banken behöver skära ned på personal?

– För att banken ska vara konkurrenskraftig måste man ta till sig den teknik som utvecklas. Det får konsekvenser. Sedan har jag svårt att bedöma takten och antalet personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.