SEB:s privatekonom Jens Magnusson Foto: SVT

Farligt att ta låg bolåneränta för given

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att stiga och allt fler varnar för en bostadsbubbla. En risk är att många har vant sig vid den låga bolåneräntan.

– Det är ganska farligt om man inbillar sig att den kommer att vara för alltid, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson till SVT:s Gomorron Sverige.

Priserna på bostäder går stadigt uppåt, samtidigt som räntan är historiskt låg. Så sent som i veckan varnade Konjunkturinstitutet för den kraftiga prisuppgången. Men kan konsumenterna utgå från att den låga räntan är ett normalläge?

– Nej, den är inte det nya normala, men vi kommer att se ett lågt ränteläge ett tag till, säger Jens Magnusson som är privatekonom på SEB.

Hur länge det nuvarande låga ränteläget består är det svårt att sia om, men Jens Magnusson hänvisar till att de flera bedömare tror att Riksbankens reporänta är relativt oförändrad fram till årsskiftet 2017 och att det kommer en höjning därefter.

– Men det är inte samma sak som bostadsräntor, de kan krypa upp tidigare än så, säger Jens Magnusson.

Risken är att de som lånar till sin bostad inte räknar med en kommande räntehöjning.

– När man diskuterar det lite abstrakt fattar alla att räntorna kommer att gå upp, men ju längre tid det går, desto större är risken att det sjunker in i medvetandet som det normala.

Räkna med högre ränta

Jens Magnusson påminner om att det inte är så länge sedan som vi hade betydligt högre räntor än idag. En räntehöjning är alltså något man bör utgå från, även om det inte går att säga när den kommer eller hur stor den blir.

– Det vet vi inte. Men det är inte noll som vi har nu!

– En reporänta på 4-5 procent och kanske 6-7 procent i boräntor i normalläge tror de flesta är lite högt. Det nya normala är lite lägre, kanske runt 4-5 procent i boräntor, säger Jens Magnusson på SEB.

Men hur angelägna är ni att förklara för låntagarna att räntorna ska gå upp, ni tjänar ju mycket pengar på bolånen?

– Jag vet inte om vi tjänar mest på låga eller höga räntor, men det jag kan säga av egen erfarenhet är att vi gör vårt bästa. Vi försöker förklara att räntorna är låga nu, men att skillnaden mellan det du säger att du kan klara av för att få lånet, 6-7 procents ränta och det du faktiskt betalar, det behöver du använda till mer än konsumtion: amortering, sparande…

Impopulärt med slopade ränteavdrag

I dag skriver Riksbankschefen Stefan Ingves på DN-debatt att de planerade amorteringskraven är för svaga och att det behövs sänkta ränteavdrag. SEB har tidigare gjort en enkätundersökning som föga förvånande visar att sänkta ränteavdrag är ett impopulärt förslag bland låntagare.

– De som har störst lån, de är minst sugna.

– Men det finns en tydlig rangordning. Amorteringskrav tycker de flest är ok, men när det gäller slopade eller minskade ränteavdrag är man skeptisk.

Jens Magnusson anser att de flesta med bolån är väl rustade för att kunna klara av minskade ränteavdrag.

– Ganska få behöver gå från hus och hem för att man tar bort ränteavdraget. Men det politikerna är rädda för är att man då drar in på sin konsumtion, det är där man är rädd för att det blir en effekt. Förutom den politiska risken att folk blir sura.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.