FI vill förbjuda högriskkonton

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen vill förbjuda sparkonton med för höga risker.

Många lockas av höga räntor, men risken att förlora alla sparpengar är för stor.

Trygga sparkonton med upp till tio procents ränta. Så marknadsförs de så kallade inlåningsföretagen sina sparkonton. På hemsidorna finns alla de ord man som småsparare sammankopplar med ett sparkonto: ”trygghet”, ”ett säkert sparande”, ”garanterad tillväxt”.

”Undantaget ska bort”

Maxbeloppet för de här sparkontona är 50.000 kr. Men det finns en hake, de omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Småsparare riskerar alltså att förlora alla sina sparpengar om företaget hamnar i obestånd. Finansinspektionen är mycket kritiskt till företagsformen.

– Vi tycker att det här undantaget som nu finns i bankreglerna, som öppnar för inlåningsföretag, ska tas bort, säger Per Håkansson, chefsjurist på myndigheten, och fortsätter:

– Vi har skrivit till regeringen, och begärt lagändring på det här området. Vi tycker att konsumenterna utsätts för alltför stor risk. En risk som är väldig svår för konsumenterna att överblicka, säger Per Håkansson.

Konsumentverket är kritiskt

Finansinspektionen är inte den enda myndighet som riktar kritik mot inlåningsföretagen. På Konsumentverket ser de problem med hur sparkontona marknadsförs. Myndigheten har drivit ärenden mot flera av inlåningsföretagen. Maria Johansson är jurist på Konsumentverket.

– Vi har sett att flertalet bolag lyfter fram fördelarna med konton, utan att på motsvarande sätt informera om risken, att de inte omfattas av insättningsgarantin. Det står ju klart och tydligt i lagen att informationen ska ges på ett tydligt sätt. Det innebär att på samma ställe som man informerar om kontots huvudsakliga egenskaper så ska den här informationen finnas med i sin helhet, säger Maria Johansson på Konsumentverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.