Magdalena Andersson kommenterar KI:s varning för en bobubbla. Foto: TT

Finansministern om nya åtgärder: ”Utesluter inget i det här läget”

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturinstitutet varnar i en ny rapport för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det är bekymmersamt och säger inte helt nej till slopade ränteavdrag.

– Det går inte att utesluta någonting, säger hon till SVT Nyheter.

Konjunkturinstitutets varning fick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att tidigare i dag säga att regeringen är öppen för att se över skatterna. Och Magdalena Andersson (S) var under dagen inne på samma spår, då hon sa att man inte utesluter någonting i det här läget.

”Bekymmersamt”

Enligt finansministern är det ”bekymmersamt att bostadspriserna och hushållens skulder fortsätter att öka”. Hon sa även att hon ser amorteringskrav som ett bra första steg.

– Vi går vidare med amorteringskraven där vi ställer krav för att ändra amorteringskulturen i Sverige. Men det är naturligtvis viktigt att följa utvecklingen för att se om fler åtgärder behövs.

Kan ni tänka om vad det gäller slopandet av ränteavdragen?

– Det går inte att utesluta någonting i det här läget, men det är väl känt att det inte står högst upp på regeringens önskelista. Men, som sagt, i det här läget utesluter vi ingenting.

”Utesluter inte ytterligare åtgärder”

Senare under kvällen var Magdalena Andersson även gäst i Aktuelllt och utvecklade där sitt resonemang kring ett eventuellt avskaffande av ränteavdragen.

På frågan om ett sådant beslut var aktuellt ville hon inte ge ett definitivt besked, men sa samtidigt att hon inte ville utesluta något i dagens läge.

– Vi har försökt jobba med andra åtgärder, men om hus- och lägenhetspriserna fortsätter att öka, ja, då kan vi inte utesluta ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.