Arkivbild Foto: TT

Fler svenskar tror på stigande bopriser

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas syn på bostadspriserna har vänt upp igen. 70 procent av de cirka tusen tillfrågade hushållen räknar med stigande bostadspriser det närmaste året. För en månad sedan låg motsvarande andel på 61 procent.

Samtidigt är det färre som tror på fallande priser. Elva procent uppger att de förväntar sig fallande priser, jämfört med 14 procent månaden före, enligt SEB:s boprisindikator.

Ökat med tolv enheter

Sammantaget har indexet, som definieras som skillnaden mellan dem som tror på stigande respektive fallande priser, stigit med tolv enheter till 59 mellan augusti och september.

”Införandet av amorteringskravet och rapporter om lugnare prisutveckling sänkte förväntningarna under sommaren. Nu verkar de effekterna ha klingat av och vi har två månader i rad med relativt stora ökningar”, skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.