Vattenfalls vd Östen Löseth. Foto: Scanpix

Vattenfall styckas efter brakförlust

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall redovisade en miljardförlust i den delårsrapport som presenterades under morgonen. Nu styckas koncernen i två bolag och det kan bli aktuellt att ta in externa ägare.

I dagens kvartalsrapport skriver Vattenfall ned värdet på bolagets tillgångar med 29,7 miljarder kronor. Företagets ledning har även beslutat att dela upp verksamheten i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del.

Enligt Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström är uppdelningen av koncernen i ett nordiskt och ett utom-nordiskt bolag ett sätt att hantera stora problem på en marknad som inte ser ut att återhämta sig under överskådlig tid.

Vattenfalls miljardförlust

Externa ägare kan tas in

Delningen av koncernen gör även att ägaren – den svenska staten – nu kan ta in externa ägare för att minska riskexponeringen. Man kan dels välja att samarbeta med privata aktörer, vilket Vattenfall gör i den svenska kärnkraftsverksamheten.

I en kommentar till TT säger Lars G Nordström att det även kan bli aktuellt att ta in kapital externt från fonder eller pensionsförvaltare, men några konkreta samtal med möjliga intressenter har ännu inte inletts ännu.

-Men det finns alltid en diskussion i branschen om den typen av samarbeten.

Utökar besparingspaket

Nedskrivingen på nära 30 miljarder beror till största delen på köpet 2009 av det nederländska energibolaget Nuon, men även på satsningar på kärn- och kolkraft i Tyskland.

Inklusive jättenedskrivningarna gör Vattenfall en förlust efter skatt på 17 miljarder kronor för första halvåret, vilket kan jämföras med vinsten på 14,7 miljarder kronor samma period i fjol.

Koncernen utökar nu sitt besparingspaket och inför även ett anställningsstopp.

”Högt pris för Nuon”

Under en pressträff under förmiddagen kommenterade finansmarknadsminister Peter Norman Vattenfalls förluster och koncernens omdiskuterade Nuon-köp.

– Nuon-förvärvet hade ett högt pris. Huruvida det var en dålig eller bra affär får utvecklas på längre sikt.

Peter Norman påpekade att beslutet att förvärva Nuon fattades av Vattenfall och inte av regeringen, men att dåvarande näringsminister Maud Olofsson informerats om köpet.

– En avstämning gjordes med Maud Olofsson, som lät en utredning ta reda på om priset var rimligt och förenligt med Vattenfalls strategi. Svaret blev ja på dessa frågor och Olofsson gav Vattenfalls styrelse klartecken.

Då Olofsson var informerad innebar det också att hela regeringen informerats, enligt Norman.

Enligt finansmarknadsministern ska priset Vattenfall betalade vid köpet av det nederländska bolaget dock ha varit rimligt.

– Priset vid tidpunkten var i linje med den typen av affärer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet