Förslag om amorteringskrav sågas

Publicerad

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav på bolån möter hård kritik. Kammarätten i Jönköping hävdar att Finansinspektionen inte ens har rätt att fatta den typen av beslut.

Finansinspektionen (FI) vill att nya bolånetagare ska tvingas amortera på sina lån ner till 50 procent av bostadens värde. Senast i morgon ska remissinstanserna ha lämnat in sina yttranden till myndigheten. De som hittills har kommit in är kritiska. Kammarrätten i Jönköping anser att FI inte borde gå vidare med förslagen.

– Vi tycker inte att det finns någon rättslig grund, i alla fall med den här motiveringen, att lägga fram de här amorteringskraven, säger Stefan Holgersson, kammarrättspresident.

”Har gått för långt”

FI hävdar att de har rätt att införa åtgärderna med stöd av den så kallade sundhetsregeln om bank- och finansieringsrörelse. Men kammarätten har tittat på motiven bakom bestämmelsen och håller inte med.

– Vi tycker att Finansinspektionen har gått för långt i sin tolkning av regeln, säger Holgersson.

Var kan den här typen av beslut fattas?

– Vi tycker inte att det är Finansinspektionen i alla fall. Det ligger närmast till hand att det antingen skulle vara riksdagen som genom lag fattar den här typen av beslut, eller att man ändrar och förtydligar delegationsbestämmelsen så att det framgår att Finansinspektionen har den här rätten.

”Drabbar förstagångsköpare”

FI får också kritik av Villaägarnas riksförbund, som hellre skulle se att amorteringstakten ökar genom krav riktade mot varje enskild banks totala bolåneportfölj i stället för mot hushåll. Förbundet misstänker också att hushåll och banker kommer försöka att hitta sätt att runda reglerna om de införs. Villaägarna och Mäklarsamfundet är också överens om att förslaget kommer att slå mot unga förstagångsköpare, som redan i dag kan ha svårt att få sin första bostad. Mäklarsamfundet påpekar också risk för inlåsningseffekter och skulle generellt hellre se frivilliga amorteringar och att förslaget får karaktären av ”ett tvångssparande”.

Fakta: FI:s amorteringsförslag

  • Nya bolånetagare ska amortera lånen till 50 procents belåningsgrad. Det ska ske i två steg: Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras ner till 50 procents belåningsgrad. Vid lägre belåningsgrad finns inga krav på amortering.
  • För ett lån på 1 miljon kronor blir den månatliga amorteringen i det första steget 1 700 kronor i månaden, 500 kronor mer än Bankföreningens befintliga rekommendation.
  • Vid lån på 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen från 2 900 kronor till 4 200 kronor i månaden, och ett lån på 5 miljoner kronor får amorteringen 8 300 kronor i månaden mot dagens 5 900 kronor.
  • FI vill att förslaget införs 1 augusti i år.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.