Foto: TT

Fredrik Lundberg misstänks för muta

Uppdaterad
Publicerad

Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg har förhörts och delgivits skälig misstanke om givande av muta. Det gäller jaktevenemang som han varit värd för.

– Jag har inget att skämmas för, säger han efter torsdagens förhör.

I ett pressmeddelande från företaget framgår att det sedan 2015 pågår en förundersökning ”avseende vissa jakter som Holmen arrangerat och där Fredrik Lundberg i sin roll som styrelsens ordförande varit värd”.

Vidare framgår att Lundberg under 22 års tid varit företagets jaktvärd under två till tre jakter per år. Till dessa har personer från Holmens nätverk bjudits in.

”Jakt i Holmens regi på markerna runt Norrköping är en tradition sedan flera decennier och ger möjlighet att träffa såväl Holmens medarbetare som externa deltagare”, säger Fredrik Lundberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Jag har givetvis respekt för åklagarens arbete och är behjälplig med den information de önskar. Jag är övertygad om att både Holmen och jag hanterat allt på ett korrekt sätt och att ingen överträdelse skett”.

Nekar till brott

Fredrik Lundberg säger till SVT Nyheter att han förnekar mutbrott.

– Ja. Jag vill inte yttra mig om några fakta runt detta eftersom det pågår en förundersökning, säger han.

Enligt Svenska Dagbladet fick han reda på att han kallats till förhör i mitten av förra veckan. Det ägde sedan rum klockan 15 på torsdagen på på advokatfirman Sju Advokaters kontor i Stockholm och varade i tre timmar.

– Det kändes bra. Jag har inget att skämmas för, säger han till tidningen.

En av Sveriges rikaste

Fredrik Lundberg är en av Sveriges rikaste personer och via företaget L E Lundbergföretagen kontrollerar familjen flera tungviktare på börsen, som fastighetsbolaget Hufvudstaden, skogsbolaget Holmen och investmentbolaget Industrivärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.