Foto: TT

Pressat Google ändrar sökträffar för slippa miljardböter

Publicerad

Nu viker sig Google för EU-kommissionens krav för att slippa mångmiljardböter. Företaget lovar att göra stora förändringar i sin söktjänst så att inte egna tjänster gynnas.

Beskedet kommer efter en 3 år lång rättstvist mellan parterna. Sedan 2010 har Google anklagats för att ge sina egna tjänster, exempelvis sitt egna sociala nätverk Google+, bättre träffar i sina sökresultat, jämfört med liknande tjänster från andra bolag. Men nu har företaget och kommissionen nått en överenskommelse.

Konkurrenter kritiska

EU-kommissionären Joaquin Almunia, ansvarig för konkurrensfrågor, har sagt att man inte kommer att stämma av uppgörelsen med Googles konkurrenter, något som lobbygrupper är starkt kritiska till och kallar för ett ”stort misslyckande”.

Google själva anser att den enade planen är rättvis:

­­– Vi kommer att göra stora förändringar i hur Google fungerar i Europa, säger företagets advokat Ken Walket, skriver BBC.

18 företag mot Google

Rättstvisten har sin början i att 18 företag, däribland Microsoft, anklagade Goolge för att missbruka sin roll som ledande söktjänst.

Google har nu gått med på att erbjuda sina konkurrenter ”likvärdig” behandling, har EU-kommissionen sagt i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.