Den grekiska ekonomin står än en gång i fokus när premiärminister Alexis Tsipras möter EU-kommissionens Jean-Claude Juncker i Bryssel i dag. Foto: TT

Krav på Grekland kan mjukas upp

Uppdaterad
Publicerad

Greklands långivare har enats om uppmjukade åtstramningskrav på krislandet, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor. Samtidigt jublar Atenbörsen inför ett krismöte i Bryssel i kväll.

I den tidiga eftermiddagshandeln har Atenbörsen lyft med över 4 procent, medan räntor på grekiska statspapper sjunker som en indikation på ökat förtroende för Greklands betalningsförmåga.

Utvecklingen kommer inför ett möte i Bryssel i kväll, där Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska träffas.

Inget slutgiltigt resultat

Enligt Reuters källor kommer även Jeroen Dijsselbloem, ordförande för eurozonens finansministrar, att vara i Bryssel i kväll, liksom företrädare för Internationella valutafonden (IMF) och Europeiska centralbanken (ECB).

– Vi förväntar oss inget slutgiltigt resultat i kväll. Detta är en inledande diskussion, inte en avslutande, säger Margaritis Schinas, EU-kommissionens talesman om mötet på en presskonferens.

Sänker kraven

Mötet äger rum sedan det i går stod klart att långivarna – EU, ECB och IMF – enats om vilka reformkrav som ställs för att betala ut mer nödlån till Grekland. Bland annat dämpas kraven på budgetåtstramningar på Grekland, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till källor.

Greklands budgetöverskott före lånekostnader ska enligt källorna uppgå till 1 procent i år. Det kan jämföras med ett tidigare krav från långivarna på 3,5 procent.

Överskottskravet på Grekland 2016 har också sänkts till 2 procent, mot tidigare 4,5 procent.

Stora räkningar

Inför mötet har en talesperson för Greklands regeringsparti Syriza varnat för att landet inte betalar den IMF-räkning på 300 miljoner euro som löper ut på fredag om det inte finns utsikter för en snar uppgörelse med långivarna.

IMF-räkningen är en i raden av stora räkningar som tornar upp sig för det konkursmässiga eurolandet i sommar.

”Vilselett väljare”

Samtidigt har Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anklagat Tsipras och Syriza för att ha vilselett grekiska väljare i det grekiska nyvalet i januari. Syriza vann valet ihop med högerpopulister på vallöften om omförhandlade reformkrav från långivarna.

– Kanske skulle de inte ha gett sådana löften, säger Schäuble till den tyska veckotidningen Wirtschaftswoche, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.