Foto: TT

Grekland vägrar betala

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle Grekland ha betalat tillbaka 300 miljoner euro till IMF. Men landet har beslutat att ställa in betalningen. Det är första gången under de fem år som Greklands kris pågått som landet inte betalar enligt plan.

Så sent som på torsdagen var IMF-chefen Christine Lagarde övertygad om att Grekland skulle betala.

– Jag har ingen anledning att tro att det inte blir av, premiärminister Tsipras sade själv att det inte finns anledning till oro, sade hon på en presskonferens i Washington.

Vill betala i klump

Grekland kommer nu att klumpa ihop hela månadens avbetalningar i slutet av juni. Något som är väldigt ovanligt. Men många analytiker tror att landet inte kommer att klara av en så stor summa då. Statskassan är i stort sett tom. Senast ett land klumpade ihop avbetalningar till IMF var Zambia i mitten av 80-talet.

Desperat behov

Landet är i desperat behov av den sista delen av nödlånet, som ännu inte betalats ut för att Grekland och långivarna inte är överens om vilka åtstramningsåtgärder landet behöver göra.

Förhandlingar har pågått sedan januari då den nya regeringen valdes. En regering vars hjärtefråga är motståndet mot den svångremspolitiken som påtvingats Grekland av långivarna.

Inga nödlån sedan i höstas

Det skuldtyngda och konkursmässiga eurolandet Grekland har sedan 2010 finansierat sig med hjälp av två stödprogram från EU och IMF med totalt 240 miljarder euro i nödlån och en rekordstor skuldnedskrivning på drygt 100 miljarder euro för tre år sedan. Men de sista 7,2 miljarderna i nödlån har frysts inne sedan i höstas då Grekland inte kunnat komma överens med långivarna om vilka reformer landet måste genomföra.

Under krisåren har Greklands arbetslöshet lyft till över 25 procent medan grekernas realinkomster i snitt har rasat med omkring en tredjedel. Landets ekonomi, som i år åter har gått in i recession, har krympt med en fjärdedel sedan 2008 och väntas under hela 2015 bara växa med 0,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.