Guldpriset under fortsatt press

Uppdaterad
Publicerad

Guldpriset har fallit sju av de senaste åtta handelsdagarna. Och raset fortsätter. En starkare dollar och en stundande räntehöjning i USA sätter press på guldet.

Efterfrågan på guld har minskat på sistone och i måndags bidrog kraftiga försäljningar i Shanghai och New York till att priset föll med fyra procent.

– Det beror framför allt på den starkare dollarn och sedan är det också en annalkande räntehöjning i USA. Den kan i princip komma vilken månad som helst enligt det senaste budskapet från Fed-chefen Janet Yellen, säger Martin Jansson, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Och sedan har marknadens oro för Greklandskrisen minskat något. Det gör ju att man har mindre behov av att äga guld som en säker hamn. Det är de tre faktorerna som i fallande ordning är avgörande just nu.

Längsta nivån sen 2010

Spotpriset på guld hade vid lunchtid backat med 0,6 procent till 1 095 dollar per uns (31,1 gram). I måndags var priset nere i 1 088 dollar, den lägsta nivån sedan mars 2010. Martin Jansson tror att guldpriset kan vända upp.

– Det kan bli så att vi får en liten inflationsimpuls, bland annat från stigande oljepriser i USA under hösten, och då tror jag att guldet kan komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.