Foto: TT

H&M betalade för låga löner – får böta

Uppdaterad
Publicerad

H&M är ett av 37 företag som pekas ut i en stor kontroll av den brittiska skatte- och tullmyndigheten. Enligt tidningen The Independent har 540 av bolagets anställda fått löner som understiger 6,50 brittiska pund i timmen (motsvarande 85 svenska kronor), vilket är minimilönen för anställda som är över 21 år gamla.

– Att betala mindre än minimilönen är olagligt, omoraliskt och fullständigt oacceptabelt. Om arbetsgivare bryter mot lagen ska de vara medvetna om att vi inte tvekar att namnge, skämma ut och bötfälla dem, säger Storbritanniens näringsminister Jo Swinson i ett uttalande.

”Tekniskt fel”

H&M hävdar att det hela är ett misstag beroende på ett tekniskt fel och att alla anställda har kompenserats i efterhand.

– H&M har mer än 9.500 anställda bara i Storbritannien. Efter ett fel med tidsloggningen i vissa av våra butiker har 540 anställda olyckligtvis fått löner som understiger den nationella minimilönen, säger en talesperson för företaget.

Böterna på motsvarande drygt 18.000 svenska kronor lär dock inte lämna något större hål i H&M:s stinna kassa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.