Handelsbanken bättre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 4.904 miljoner kronor för tredje kvartalet. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4.754 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 7.004 miljoner kronor, från 6.704 miljoner kronor under andra kvartalet 2014. Provisionsnettot minskade till 2.133 miljoner kronor, från 2.135 miljoner kronor.

Intäkterna var oförändrade och uppgick till 9.630.

Handelsbanken expanderar och har rekryteringsbehov, företrädesvis utomlands, men även i Sverige, enligt bankchefen Pär Boman. Han berättar på en presskonferens om hur man bland annat har öppnat ett nytt kontor i Lund.

Expansion i Storbritannien

– Vi organiserar oss för fortsatt expansion och planerar för nyrekryteringar, säger han.

Särskilt pekar han på expansion i Storbritannien, där banken i dag har 179 kontor och över 1 600 anställda som gjorde en vinstökning i lokal valuta med 36 procent under årets första nio månader.

– Vi kommer definitivt fortsätta växa, både i antal lokaler och anställda, säger Boman.

Kreditförlusterna ökar

Handelsbankens kreditförluster ökade i tredje kvartalet, men det rör sig om ett fåtal engagemang, enligt Pär Boman.

– Det finns ingen makro-koppling, så att säga, säger han.

Enligt kvartalsrapporten ökade kreditförlusterna till 497 miljoner kronor totalt, vilket kan jämföras med 272 miljoner kronor under andra kvartalet i år.

Som andel av den totala utlåningen steg kreditförlusterna från 0,07 till 0,08 procent.

För den svenska kontorsrörelsen ökade kreditförlusterna från 88 miljoner till 221 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.