default_caption

Här pressas Swedbanks vd om miljardvinsterna

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Peter Rawet pressar Swedbanks vd Michael Wolf om varför inte mer av bankens vinster slussas till kunderna istället för ägarna.

Rörelseresultat för Swedbank det sista kvartalet förra året blev 4.977 miljoner kronor jämfört med 1.753 miljoner kronor motsvarande period 2011. Detta innebär en nästan fördubblad aktieutdelning.

SVT:s ekonomireporter Peter Rawet träffade Swedbanks vd Michael Wolf på onsdagsförmiddagen och frågade honom om kundrelationer, höga bonusar och räntor.

Ni lyfter vinsten med över 20 procent och så ska ni dela ut 75 procent, hur mycket får kunderna del av det här?

– Om vi tittar på bolånemarginalen när det gäller nyförsäljning så har de varit stabila under hela året. Skillnaden mellan utlåningsräntan och inlåningsräntan har gått till kundens fördel under 2012. Så även kunderna har dragit nytta av ett stabilt banksystem och ett stabilt Sverige, säger Michael Wolf.

Har du något bankkonto jag skulle kunna få 14,4 procents ränta på?

– Nej, den räntenivån är självklart inte möjlig att ge.

Men det får dina aktieägare, är den relationen rimlig?

– Om man tittar på kapitalet och vad det ska vara till gagn för så ska det dels vara till gagn för att vi ska klara en ekonomi som är mycket tuffare, där vi skulle teoretiskt kunna få väldigt stora kreditförluster. Samtidigt behöver vi kapital för att kunna investera i kundnytta.

Se hela intervjun högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.