Foto: SVT

Het debatt om sänkta ingångslöner

Uppdaterad
Publicerad

Lönedumpning eller ett sätt för nyanlända att få in en fot på arbetsmarknaden? I Aktuellt möttes LO och arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv i en debatt om de så kallade ”enkla jobben”.

Det kan handla om att packa matkassar i butiken, hjälpa till med tankning på bensinstationen, enklare trädgårdssysslor eller flyttning. En typ av jobb som i dag inte finns i Sverige eftersom ingångslönerna är för höga, menar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Sverige har de högsta ingångslönerna i Europa på den här typen av jobb och det stänger många ute. Vi behöver skapa ungefär 300.000 nya jobb och en ingångslön på 25.000 kronor i månaden är för hög, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i Aktuellt.

LO:s ordförande Karl Petter Torwaldsson kontrade:

– Det här är en hundra år gammal debatt mellan arbetsgivare och fackförbund i Sverige om hur mycket man ska tjäna. En bra lön på 25.000 kronor räcker för att kunna betala sina räkningar och utflykter. Frågan är hur lite man ska tjäna för att Svenkst Näringsliv ska vara nöjda. Det här är ofta mycket tunga jobb, och då ska man ha betalt.

Lagstifta om löner?

Centerpartiet och Kristdemokraterna har börjat driva frågan om sänkta ingångslöner för att få fler nyanlända i jobb, något som Svenkst Näringsliv välkomnar. Man har till och med diskuterat att lagstifta om saken, något som fått LO att rasa:

– Det som hänt i C och KD de senaste dagarna är historiskt, att politiska partier ska börja bestämma om vilka löner vi ska ha. Hur ska en riksdagsledamot veta hur mycket olika yrkesgrupper bör tjäna? Det sköter parterna i  avtalsrörelsen, säger Karl Petter Thorwaldsson, som menar att de svenska löneökningarna är ett av skälen till att svensk ekonomi klarat sig så bra.

– Med över 160.000 nyanlända på ett år och kanske 100.000 till kan Sverige  inte fortsätta på samma sätt som förut. Vi måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden med nya anställningsformer och lägre ingångslöner. De som redan har jobb ska inte få sänkt lön, säger Carola Lemne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.