Hundratals miljarder i rysk krisplan

Publicerad

Rysslands regering har tagit fram en krisplan med åtgärder för minst 2 340 miljarder rubel (cirka 285 miljarder kronor). Det handlar om åtgärder för att hantera effekterna av västvärldens sanktioner och kollapsen för råoljepriset.

Den största posten är att skjuta till kapital i ryska banker, som till följd av sanktioner inte längre kan finansiera sig på den internationella kapitalmarknaden.

Den totala prislappen för det ryska krispaketet väntas växa mer än de initiala planer som nu har presenterats. Bara 22 av 60 poster i krisplanen har i nuläget prissatts.

En del av kostnaderna för planen kommer att täckas av en särskild rysk statlig fond avsedd för investeringar i infrastruktur, som totalt innehåller cirka 650 miljarder kronor.

Förutom bankstöd ingår bland annat även stora poster till subventioner och skattelättnader till näringslivet och jordbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.