Bostadsrätterna har stigit i pris med sex procent de senaste tre månaderna. Villapriserna har gått upp med fem procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: TT

I stället för amorteringskrav – buffertkrav

Publicerad

Finansinspektionen (FI) vill i avsaknaden av amorteringskrav höja buffertkraven på bankerna. Går förslaget igenom låser det in cirka nio miljarder kronor av bankernas kapital i juni nästa år.

De 22 remissinstanserna har nu ett par veckor på sig att komma in med synpunkter på förslaget. Den 22 juni sätter FI:s styrelse ned foten i frågan.

Höjningen motiveras bland annat av att FI till följd av juridiska frågetecken valt att skrota planen att införa amorteringskrav i höst, vilket FI tror har bidragit till att öka systemriskerna kopplade till den höga skuldsättningen bland hushåll i Sverige.

Bankföreningens chefekonom Johan Hansing tror att riksdagen till årsskiftet 2015-2016 kan ha tagit fram den lagstiftning som FI anser sig behöva, vilket kan innebära att FI:s amorteringskrav trots allt hinner införas före det att de höjda buffertkraven träder i kraft i juni 2016.

– Frågan är om man då kan dra tillbaka buffertförslaget, säger han.

Enligt Hansing är kontracykliska buffertar ett trubbigt verktyg, då det slår lika hårt mot alla banker oavsett om det finns exponering mot bolån.

– Det slår även mot lokala sparbanker, som i princip bara lånar ut till småföretag i trakten. Instrumentet som sådant slår ganska brett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.