Foto: TT

IMF räknar med svensk inbromsning

Uppdaterad
Publicerad

Internationella valutafonden (IMF) vill se mer insatser för att integrera nyanlända i Sverige. Avreglera hyresmarknaden, ta bort ränteavdraget och ge Finansinspektionen bättre verktyg för att kontrollera banksektorn är andra önskemål från fonden.

Sverige får en hel del beröm av IMF-ekonomen Craig Beaumont, som just avslutat en genomgång av svensk ekonomi. Sysselsättning och arbetslöshet går i rätt riktning, FI:s amorteringskrav beskrivs positivt. Det blir även beröm för satsningar på nyanlända i höstbudgeten och uppgörelsen om ett nytt överskottsmål för statsbudgeten, med ett skuldankare, får godkänt.

Men Beaumont pekar samtidigt ut en lång rad redan kända problem i den svenska ekonomin, som han tycker regering och myndigheter borde hantera bättre.

Mer insatser

När det gäller nyanlända efterlyses bland annat mer insatser för att få fram rimligt prissatta boenden och säkra att kommuner har kapacitet att bedriva språkträning och grundläggande utbildning. IMF lyfter även fram att flera grannländer till Sverige använt tillfälliga och riktade undantag från ingångslöner för att öka efterfrågan på outbildad arbetskraft.

För svensk del föreslår IMF:s ekonom att program med lönesubventioner borde utvidgas för att fler ska omfattas och för att matchningen mellan arbetslösa och jobb ska stärkas.

Rekordhöga huspriser och svenska hushålls höga skuldsättning är något annat som bekymrar IMF-ekonomen, då det gör ekonomin väldigt sårbar för chocker. Inte minst då det svenska banksystemet, beroende av finansiering på obligationsmarknaden, är såpass stort som det är i förhållande till svensk BNP.

”Reformer av den dåligt fungerande bostadsmarknaden är nyckeln till en hållbar lösning”, skriver Beaumont i ett uttalande.

Avreglering av hyresmarknaden

Det stora problemet är enligt IMF-ekonomen bristen på bostäder och hyreslägenheter, ett problem som både begränsar arbetskraftens rörlighet och eldar på prisuppgångarna och skuldsättningen.

Åtgärder som stimulerar byggande är avgörande, men avreglering av hyresmarknaden ingår också i IMF:s lista på önskade åtgärder, då det anses leda till en mer effektiv fördelning av bostäder.

”Ränteavdraget borde också fasas ut för att minska incitamenten att finansiera boende med stora skulder”, skriver Beaumont.

Han tillägger att den utdragna politiska process som krävdes för att Finansinspektionen (FI) till slut kunde införa amorteringskraven i somras visar att det behövs ett stärkt mandat till FI så att rätt verktyg för att hantera problem kan sättas in snabbare av myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.