IMF sänker tillväxtprognos

Publicerad

Råvarupriserna pressar världsekonomin. Därför skriver IMF ner de ekonomiska utsikterna, speciellt för tillväxtländerna.

Internationella valutafonden (IMF) räknar nu med att BNP-tillväxten i världen stannar på 3,1 procent i år, 0,3 procentenheter lägre än i fjol och 0,2 procentenheter lägre jämfört med juliprognosen.

Framför allt är det tillväxt- och utvecklingsländerna som får känna på de tuffare tiderna medan västvärldens ekonomier väntas återhämta sig en del jämfört med fjolåret. De svenska utsikterna är goda jämfört med en rad andra större västländer, enligt IMF.

Boven är de senaste veckornas rejält fallande råvarupriser som slår mot tillväxtländer som är beroende av olja och andra råvaror för sin ekonomi. De fallande priserna har i sin tur fått kapitalet på flykt med fallande valutor som följd, något som hämmar ländernas tillväxtambitioner.

Allt detta tillsammans med ökad finansiell oro här har medfört att riskerna för en ytterligare nedrevidering av tillväxtprognoserna har ökat, skriver IMF.

De sjunkande råvarupriserna på världsmarknader sätter samtidigt ytterligare tryck nedåt på inflationen i stora delar av västvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.