Inflationstakten oväntat negativ

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i april blev betydligt lägre än väntat. Nu ökar pressen på Riksbanken att fortsätta sänka räntan.

Konsumentpriserna mellan mars och april var i genomsnitt oförändrade, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Analytiker hade enligt en Reuters-enkät räknat med en prisökning på 0,3 procent.

I årstakt har därmed konsumentpriserna sjunkit med 0,2 procent, vilket kan jämföras med en väntad uppgång på 0,2 procent.

– Det var en väldigt stor överraskning för att vara en enskild månad, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Räknar med att Riksbanken sänker räntan

Inflationen pressades nedåt av lägre priser på paketresor, lägre räntekostnader och lägre elpriser. Samtidigt steg priserna på böcker, drivmedel och kläder och skor, enligt SCB.

– Man kan ha missbedömt hur internationella priser påverkar Sverige. Det är ju låg inflation i hela världen, säger Holmgren.

Han räknar med att Riksbanken nu pressas till en sänkning av reporäntan igen, troligen i juli, men det kan även bli före dess.

Han pekar bland annat på att Riksbankens direktion i det protokoll som publicerades från mötet den 28 april säger sig stå redo att göra mer för att få upp inflationen, även mellan schemalagda möten.

Lät styrräntan ligga kvar i april

Vid mötet den 28 april beslutade Riksbanken att låta styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent. Däremot skjuter banken på en framtida räntehöjning. Samtidigt utökas programmet av köp av statsobligationer med ytterligare 40-50 miljarder kronor. Riksbankens direktion var enig om dessa åtgärder, framgår det av protokollet från mötet.

Direktionen var enig om att det krävs en mer expansiv penningpolitik för att säkerställa att inflationen stiger mot målet tillräckligt snabbt. Inflationen bedöms nå 2 procent vid årsskiftet 2015-2016.

”Inflationen har varit låg länge och Riksbankens penningpolitik speglar att toleransen för låg inflation är mycket begränsad”, heter det i protokollet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.