Foto: TT

Brittiska pundet fortsätter falla efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Tokyobörsen återhämtade sig något vid öppning på måndagen efter raset i fredags som orsakades av valresultatet i Storbritanniens omröstning där Brexit-sidan slutade som segrare. Men det brittiska pundet fortsätter att falla. Även i förhandeln i Europa fortsätter börserna ner.

Pundet tappade nästan 3 procent i tidig handel. Pengar lades på tillgångar som anses mer säkra, som yen eller guld.

– Folk tycker att det är svårt att greppa vad brexit innebär för framtiden – vi vet inte än hur stor effekten kommer att bli, säger Steven Barrow, chef på Standard Bank Group i London, till Bloomberg News.

Brittisk EU-omröstning

Pundet rasade på börserna i fredags när det stod klart att britterna vill lämna EU. Valutan nådde sin lägsta nivå på över 30 år, rapporterade flera medier då.

I förhandeln så väntas börserna i Europa fortsätta neråt rapporterar Reuters. Enligt prognoser som de tagit med väntas London FTSE backa med omkring 2,5 procent. Tyska DAX med omkring 2 procent. Storbritanniens finansminsiter George Osborne ska under måndagen komma med ett uttalande för att stabiliersa marknaden. Uttalande blir hans första sen folkomröstningen i torsdags där britterna röstade för att lämna EU.

Blandat på Asiens börser

Nikkei 225-index, som dök nästan 8 procent i fredags, steg med 1,3 procent i tidig handel. Det bredare Topixindex gick samtidigt upp med 1 procent.

Börsen i Hongkong fortsatte att gå nedåt vid öppning på måndagen efter raset på fredagen som orsakades av oro för valresultatet i Storbritanniens omröstning där Brexit-sidan slutade som segrare.

Hang Seng-index föll med 1,36 procent i tidig handel medan Shanghais kompositindex gick upp 0,48 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet