Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Kommentar: ”TeliaSonera ger sig själv en miljardkänga”

Uppdaterad
Publicerad

Delstatliga TeliaSonera gav skattebetalarna en anledning att dämpa fredagsmyset genom att prångla ut nedskrivningar på 600 miljoner i Eurasien. Bolaget säger alltså att det man äger har blivit hundratalsmiljoner mindre värt. Det skall sen läggas till 412 miljoner som skrevs av i den tidigare tremånadersperioden. Summa summarum har bolaget tappat 1 miljard kronor i värde – bara så där – häpp!

Den anledning TeliaSonera anger är att en utomstående granskning visat att lager och annat man äger inte är värt det man trodde var värt i bokföringen. Dessutom flaggar bolaget för att det kan komma mer...

Den som har hängt med i svängarna kring TeliaSonera vet att affärerna i de länder man verkar i Eurasien, länder som Uzbekistan och Azerbadjan, inte har tålt en närgången granskning.

Bolaget utreds för mutmisstankar, chefer har fått sparken och en tidigare vd har inte fått någon ansvarsfrihet. Men allt vi får veta när en miljard kronor lämnar oss för Nangiala är att några – låt oss kalla det – ”skruvar” på en hylla har blivit omoderna och värdelösa.

TeliaSonera ger oss inte heller några större ledtrådar om var just den här miljarden tappats bort i det som kallas Eurasien (se faktaruta nedan). Men eftersom ett av bolagets innehav i Kazakstan är börnoterat (Kcell) kan vi hitta 120 av de bortsprungna miljoner där.

Vad som väntar av nedvärderingar av saker TeliaSonera äger vid årets slut är alltså ännu en gåta – för idag får vi bara nöja oss med dagens 600-miljoners-trevlig-helg-önskning från allas vårat TeliaSonera.

Fakta: Eurasien

Eurasien är den sammanhängande landmassa som utgörs av de två världsdelarna Europa och Asien, som tillsammans har 73 procent av världens befolkning. Kontinenten Eurasien omfattar sammanlagt 55 miljoner km², vilket utgör 37 procent av jordens samlade landmassa.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.