Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Konfiskationen på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Tryggheten för svenska sparare skakas också av Cypernkrisen

När EU:s insättningsgaranti för småsparare genom ett trollslag slutar fungera på Cypern så skakas också svenska sparares trygghet om. De moraliska argumenten faller också lätt när Cypern utmålas som bankvärldens Sodom och Gomorra utan att övriga Europa sopat framför de egna bankpalatsen.

Ska man inte hålla sig till regler. Näh, inte om man är ett stort EU land. Redan 2003 så bröt Tyskland och Frankrike mot stabilitetspakten det som skulle garantera eurons eviga liv. I deras fall handlade om för stora budgetunderskott. Något som inte ledde till någon form av reprimand, för det handlade om stora länder, riktigt stora länder. Något som kan symbolisera infarten till eurokrisen.

Bankskatten på Cypern

Ett litet land som Sverige

Att vara liten i EU däremot är en dum idé – kolla hur det går med solidariteten med småttingländer som Cypern. Sverige är ju i det sammanhanget större, men trots allt ett litet land. Precis som med att du inte kan välja våra föräldrar går det (oftast) inte att välja storlek på land man bor i. Det finns därför all anledning för oss utifrån Sveriges storlek att vara uppmärksamma hur Cypern behandlas.

Cypern ligger alltså risigt till därför att landets banker har vuxit sig för stora för landets ekonomi. – ”Look who´s talking” Sverige har en av västvärlden största banksektorer. De svenska bankerna är fyra gånger så stora som landets Sveriges ekonomi (räknat i BNP). Så sent som förra våren tvekade finansministern att stoppa in mer pengar i vårbudgeten för att få igång ekonomin, eftersom han ville ha reserver. Reserver som skulle kunna täcka risken för att någon eller flera av de fyra storbanker skulle rasa. Frågan var levande – alltså för mindre än ett år sedan. Så här sa han i SVTs Agenda den 14 april förra året.

– Vi ska inte stå och fundera på om det finns en allvarlig risk att vi får en härdsmälta i banksystemet som kanske kostar 30, 40, 50 miljarder att hantera, sa finansminister Anders Borg.

Därför är det en trygghet, också för svenska sparare, såsom för cyprioter, att de finns en insättningsgaranti i EU länderna. Denna täcker sparande upp till 100 000 euro, alltså motsvarande drygt 830 000 kronor i dagsläget.

– Vi har en trygg insättningsgaranti som täcker spararna, och har man satt in sina pengar i en trygg bank i ett tryggt land då är ju de här riskerna väldigt små, sa Anders Borg i Aktuellt igår.

Bankgarantierna värdelösa mot skatter

Men saken är den att cyprioterna också fortfarande ”skyddas” av bankgarantin. Vad som kanske kommer att ta delar av deras besparingar är en ”skatt”. Simsalabim – är spararnas skydd oförändrat. Men med den här Orwelska omformuleringen har en av grundstolparna i småspararnas skydd rundats.

Varför ska Sverige vara förskonat om vi i en framtid behöver omvärldens hjälp på grund av att svenska samhällsekonomin inte kan täcka spararnas pengar? Kan vi också då drabbas av ”omformuleringar”? Så sent som för mindre än ett år sedan la finansministern pengar i ladorna i fall att det värsta skulle hända. Om inte annat borde familjen Torres i Madrid och familjen Rossi i Rom vars länders och bankers ekonomi är svaga fundera på om det är värt risken att ha sina besparingar på banken i sitt hemland. Men ok det är ju stora länder så det kanske ordnar sig ändå.

Småspararna offer

Sedan är det de här med de moraliska argumenten. Cypern har utmålats som ett Eldorado för svarta pengar främst från Ryssland. Det borde ju med all rimlighet inte vara något annat lands ansvar att stötta? Det tycks finnas sanning i mycket av påståendena, men ska Cyperns småsparare betala priset för detta? Återigen – ”look who´s talking” Europas storbanker har de senaste åren hamnat i den ena skandalen efter den andra.

Det kan vara värt att nämna Liborskandalen då kända storbanker från ”fina” länder gemensamt manipulerade en räntesats som påverkade miljontals affärsavtal, till mångmiljardvärden, och det i åratal. Listan på små och stora brott från bankvärldens stora ”fina” länder kan göras lång. Innebär det att sparare i den ”fina” delen av Europa också ska få stå sitt kast om de sätter in pengarna i dessa banker? Naturligtvis inte – det är de starka som skriver historien!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet