Foto: TT

Priserna fortsätter att sjunka

Uppdaterad
Publicerad

De svenska konsumentpriserna föll med 1,1 procent i januari jämfört med december i fjol, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Nedgången ligger i linje med marknadens förväntningar.

Inflationstakten, på årsbasis, var i januari -0,2. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på -0,3 procent

– Det var lite högre än vad vi hade förväntat oss och även än vad Riksbanken trodde också, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

– Det kommer att påverka inflationstakten och man kommer att skriva upp prognoserna något.

Prisfall på kläder

Bakom prisfallet ligger bland annat kraftiga prisfall på kläder och transporttjänster på 10,9 respektive 9,3 procent.

Inflationstakten med fast ränta (KPIF) var i januari 0,6 procent, mot en snittprognos på 0,5 procent.

Olle Holmgren säger att det fortfarande är en väldigt låg inflationstakt och att trycket på Riksbanken att göra mer ligger kvar och deras huvudprognos har varit att Riksbanken ska köpa mer statsobligationer.

Närmare ny räntesänkning

Nu funderar ekonomerna på om de även ska lägga in en ny räntesänkning, till minus 0,25.

– Vi tycker att marknaden gör rätt i att prisa in en hyfsad sannolikhet för att det kommer ytterligare en sänkning, men vi har inte ändrat vår prognos, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.