Köpte Tweeter – i stället för Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Aktier i det konkursdrabbade hemelektronikföretaget Tweeter Home Entertainment sköt i höjden på fredagen, och ökade i värde med över 1.000 procent. Anledningen – investerarna trodde att de köpte Twitter-aktier.

Börsintroduktionen av Twitter är den mest emotsedda inom tekniksektorn sedan Facebook blev börsnoterat. Investerarna är så till sig att de handlar med fel företag.

Ivriga och naiva investerare handlade med över fem miljoner aktier i företaget Tweeter Home Entertainement på fredagen, och aktien ökade på morgonen med över 1.000 procent. Den slutade till slut på omkring fyra cent per aktie, som fortfarande utgör en ökning i värde med 600 procent, skriver nyhetssajten Circa.

Utöver att investerarna köpte aktier i fel företag så handlade de dessutom i ett företag som snart inte existerar. Tweeter ansökte nämligen om konkurs redan 2007 och är på väg att avsluta verksamheten. Twitter, i sin tur, satsar på att få in en miljard dollar på sin kommande börsnotering.

Tweeters plötsliga popularitet fick dock ett tvärt slut, när The Financial Industry Regulatory Authority, FINRA, stoppade handeln med elektronikföretagets aktier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.