Foto: TT

Kraftig rekyl nedåt för bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

Värdet på bitcoin rasade med över 20 procent på bara fyra timmar på torsdagen. Nedgången är den största för den digitala valutan under en handelsdag på nästan två år.

Raset följer på en tvåveckorsperiod under vilken bitcoin lyft med 40 procent till nästan 1 140 USA-dollar, den högsta nivån på tre år och nära den historiska rekordnivån på 1 163 dollar per bitcoin.

I handeln på den europeiska handelsplatsen Bitstamp kostade valutan 885 dollar under torsdagseftermiddagen.

Intresset för bitcoin får ofta uppsving när oväntade händelser inträffar, som hotar det befintliga finanssystemet. Efterfrågan ökade exempelvis rejält när Grekland hotade att lämna eurozonen 2015 och när britterna i en folkomröstning röstade för att lämna EU i somras.

Trumps oväntade valseger i USA-valet den 8 november var en annan händelse som fick suget efter bitcoin att öka.

Den digitala valutan bitcoin skapades 2008 av en anonym programmerare känd som Satoshi Nakamoto. Till skillnad från reguljära valutor saknar bitcoin en centralbank som kontrollerar hur många bitcoin det finns.

Intresset för bitcoin har på senare år spridit sig till hedgefonder, mäklarhus och institutionella investerare som vill balansera risker på andra marknader.

Fakta: Bitcoin-kursen ofta instabil

Det program som styr utgivningen av bitcoin har ett tak på 21 miljoner ”mynt” år 2140.

Bitcoin-enheterna skapas i en process på internet som brukar kallas ”mining” (gruvbrytning).

Som betalningsmedel bygger bitcoin på att båda parter erkänner värdet, eftersom det saknas en central motpart som garanterar värdet.

Bitcoins värde försvaras eller garanteras inte av någon centralbank, vilket gör den känslig för attacker och kursförändringar. Kursen är därför ofta mycket instabil.

Certifikat som följer bitcoins värde kan handlas på Stockholmsbörsen.

Valutan kan användas för anonyma köp, vilket har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.