Kraftigt vinstlyft i friskolekoncern

Uppdaterad
Publicerad

Landets största friskolekoncerner ökar lönsamheten. Jätten Academedia niofaldigade sin vinst i det senaste bokslutet. Samtidigt öppnar ägarna för att börsintroducera skolkoncernen.

Resultatet före skatt för Academedia, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, landade på 143 miljoner kronor för läsåret 2012-2013. Det är alltså nio gånger högre än läsåret innan. Tvåa i vinstligan är Internationella Engelska Skolan med ett resultat på 66 miljoner.

”Är effektivare”

Att skolbolagen kan göra sådana vinster medan de flesta kommunala skolor går jämnt upp eller till och med gör underskott beror enligt Claes Nyberg, vd på Friskolornas Riksförbund, helt enkelt på att de är effektivare organisationer.

–Ja, så är det faktiskt. Och det måste vi våga prata om, säger han.

Stordriftsfördelar men framförallt en effektivare hantering av administrativa kostnader och personalresurser är nyckeln enligt Claes Nyberg.

Friskolor har generellt färre lärare per elev, lägre andel lärare med såväl pedagogisk som specialpedagogisk examen än kommunala skolor. Men att friskolornas vinster skulle ha något att göra med att spara in på resurserna i undervisningen avfärdas trots det helt av Claes Nyberg.

–Nej, snarare tvärtom. Är man effektiv så får man mer över att investera i elevernas lärande, säger han.

Överväger börsen

Både riskkapitalbolaget FSN Capital som äger Praktiska och branschkollegan EQT som äger Academedia utvärderar enligt Dagens Industri möjligheten att börsnotera bolagen. Harry Klagsburn, partner på EQT med ansvar för Academedia, uppger att det inte är aktuellt med en ägarförändring just nu men öppnar för möjligheten.

”Vi ser börsen som en möjlig framtida ägarplattform för Academedia, på samma sätt som för alla andra bolag vi äger”, skriver han i ett mejl till tidningen.

TT har sökt Harry Klagsburn utan framgång.

Friskolejättarnas vinster

  •  Academedia är Sveriges största friskolekoncern med över 350 skolenheter och cirka 9 300 anställda. Ägare är riskkapitalbolaget EQT.
  • Bolagets resultat före skatt var 143 miljoner kronor under läsåret 2012-2013. Det kan jämföras med 15,5 miljoner året innan.
  • Omsättningen ökade också till drygt 5,1 miljarder kronor.
  • Tvåa i vinstligan är Internationella Engelska Skolan med ett resultat på 66 miljoner.
  • Trea är Jensen Education med 25 miljoner, följd av Kunskapsskolan med en vinst på 20 miljoner.
  • PPS Power Planning System, med drygt 2 600 elever i främst gymnasiet, gör däremot en förlust på 29 miljoner kronor 2012-2013, vilket kan jämföras med ett minus på 27 miljoner läsåret innan.

Källa: Academedia, Dagens Industri (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.