Foto: TT Bildbyrå

”Krimkrisen har kostat svenska sparare fem miljarder”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har investerat sparkapital i Ryssland. När Moskvabörsen på måndagen störtdök och tappade mer än tio procent, förlorade svenska sparare ungefär fem miljarder kronor. Under tisdagen har börsen återhämtat sig något.

Det svenska småsparare nu kanske bör fråga sig själva är om man ska sälja sina ryska fonder, eller vänta ut krisen och hoppas på en återhämtning.

– Sälj, om ni tydligt vill protestera mot Kriminvasionen, skriver Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, på SVT Debatt.

Krimkonflikten

Som mest har var fjärde svensk haft sparade pengar investerade i Ryssland, men under de senaste åren har Rysslandsfonder inte växt lika tydligt. I dag har svenska sparare över 40 miljarder kronor i fond- och pensionspengar placerade i Ryssland.

– Att investera i Rysslandsfonder i dag är inget jag rekommenderar, skriver Claes Hemberg.

Moskvabörsen återhämtar sig

Under måndagen sjönk Moskvabörsen med över tio procent, men har på tisdagsförmiddagen återhämtat sig något, detta efter att en stor rysk militärövning nära gränsen till Ukraina avslutats. Det lugnande beskedet får även rubeln att återhämta sig.

RTS-index, som avspeglar Moskvabörsens värde i dollar, har efter en dryg timmes handel lyft med 3 procent. Uppgången följer på gårdagens kollaps på 12 procent, som raderade ut cirka 60 miljarder dollar av börsvärdet.

Micex-index, som avspeglar börsens värde i rubel, rasade nästan 11 procent i måndags och lyfter med 2,4 procent på tisdagsmorgonen.

Här kan du följa Moskvabörsen.

Europeiska börser stiger

Börslyftet sker på bred front, även europeiska och asiatiska börser följer med i glädjeskuttet uppåt. Detta eftersom risken för att konflikten mellan Kiev och Moskva ska utvecklas till krig anses ha minskat.

Börsen i Storbritannien och i Frankrike ökar med runt en procent och detsamma gäller för Stockholmsbörsen. OMXS-index hade vid 11-tiden stigit med 1,5 procent.

Här kan du följa Stockholmsbörsen.

Försvagad rubel

Rubeln föll 2 procent i måndags, trots en chockhöjning av den ryska styrräntan från 5,5 till 7 procent. I dagens förmiddagshandel återhämtar sig den ryska valutan något och stiger med 0,5 procent.

Trycket mot valutan skapas av en utbredd oro bland investerare för att konflikten kring Ukraina kan utveckla sig till ett handelskrig.

”Utländska investerare flyr nu Ryssland av rädsla för vad eventuella framtida ekonomiska sanktioner mot landet kan leda till. Även ryska investerare uppges ha fått kalla fötter och flyttat kapital utomlands vilket ökat på utflödena”, skriver storbanken SEB i en rapport.

SEB har via företagsutlåning en exponering mot Ukraina och Ryssland på uppåt 1,8 miljarder kronor.

Ekonomiska problem för Ukraina

Ukraina måste snarast få in finansiering utifrån för att undvika kollaps, enligt Andreas Johnson, Östeuropaanalytiker på SEB.

– Det handlar ju om veckor egentligen innan man riskerar att gå bankrutt. Ett scenario som man skulle kunna tänka sig är att man får något slags kortsiktig finansiering, så att man klarar sig här de närmaste veckorna. Beroende på hur den politiska situationen ser ut skulle man sedan kunna förhandla med IMF och EU om ett mer långsiktigt stödavtal för att säkra finansiering för både 2014 och 2015, säger han.

– Det är ju svårt att veta exakt hur stor valutareserven är nu i och med att det är väldigt stora flöden av kapital, men den kommer inte räcka till speciellt länge till. Man måste ha någon extern finansiering för att täcka sina skulder.

Rysslands finansdepartement har avbrutit sina köp av utländska valutor till en av landets två stora oljefonder, som fungerar som pensionsförvaltare i den ryska ekonomin. Fondens valutaköp har inför beskedet uppgått till 3,5 miljarder rubel (620 miljoner kronor).

Beslutet fattas mot bakgrund av den kraftiga turbulensen på finansmarknaden, skriver departementet på sin hemsida.

Marknaden återhämtade sig något på tisdagen efter måndagens kraftiga ras. Amerikanska stödlån kan nu bli räddningen för Ukraina, men hoten om att skaka Ryssland med sanktioner anses vara uddlösa i praktiken.

Claes Hembergs tips till småspararen

  • Sälj i protest – En rysk börs som fortsätter nedåt påverkar ryska politiker. Claes Hemberg tror att det kan vara en god privatekonomisk affär om krisen förvärras.
  • Sälj för pengarnas skull – I det korta perspektivet är Rysslandsfonder oförutsägbara, så om du behöver pengarna kan det vara bra att sälja, menar Claes Hemberg, sparekonom.
  • Behåll – Om du inte behöver pengarna nu, så kommer den ryska ekonomin med stor sannolikhet återhämta sig. Men tidsperspektivet kan vara 10 till 15 år.
  • Köp – Att börja spara i Ryssland i dag är en vild chansning, eftersom mycket pekar på en lång turbulent tid för regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet