Krisen kostade 24 miljarder dollar Foto: Scanpix

Krisen kostade USA 24 miljarder dollar

Uppdaterad
Publicerad

Krisen har gjort stora hål i den amerikanska ekonomin.

De federalt anställda som varit permitterade sedan 1 den oktober bör vara beredda att återvända till jobbet redan på torsdagsmorgonen. Det sade Sylvia Mathews Burwell, chef för regeringens budgetkontor.

Det gäller hundratusentals anställda i olika myndigheter, som mer eller mindre tvingats stänga sedan automatiska nedskärningar trätt i kraft, till följd av att kongressen inte lyckats anta en budget.

Budgetstrid i USA 2013

Hundratusentals utan lön

Trots att kongressen i elfte timmen beslöt att höja skuldtaket och undvika inställda betalningar så har krisen och den nedstängda statsapparaten gjort stora hål i den amerikanska ekonomin. Ratingbolaget Standard & Poor's bedömer att effekterna gör att tillväxten fjärde kvartalet blir 0,6 procentenheter lägre än den annars skulle ha varit.

Nedstängningen av delar av statsapparaten har kostat 24 miljarder dollar, enligt S & P:s beräkningar. Hundratusentals permitterade utan lön har hållit hårt i plånboken, regeringskontrakt har lagts på is och nationalparker av betydelse för lokal turistnäring har bommat igen.

Bara godkänt till januri

Kongressen väntas betala ut löner till de permitterade i efterhand och en del ekonomer förutser därför ett visst uppsving i ekonomin kommande kvartal. Men S & P framhåller att kongressen bara godkänt anslag fram till 15 januari. Hotet om en ny politisk kris riskerar att hålla tillbaka konsumtionen.

IMF-chefen Christine Lagarde välkomnade beskedet att USA:s kongress i sista stund avvärjt hotet om att USA skulle slå i skuldtaket. Hon beskrev beslutet som ”viktigt och nödvändigt” utan att direkt hänvisa till farhågor för att Washington skulle ha tvingats ställa in betalningarna.

– Framöver kommer det att bli nödvändigt att minska osäkerheten kring budgetpolitiken genom att höja gränsen för statsskulden på ett mer långsiktigt sätt, sade hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet