Paul Krugman, ekonomipristagare som även är känd för ett citat från 1998: ”år 2005 kommer det vara uppenbart för alla att internet inte får någon större betydelse för ekonomin än vad faxmaskinerna haft”. Foto: TT

Krugman: Riksbanken kan vara sämst i västvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, får en rejäl känga av ekonomipristagaren Paul Krugman, på besök i Sverige i helgen.

– På senare tid har Riksbanken fört en politik som kan vara den sämsta i västvärlden, säger han till TT.

Krugman hyllar ECB-chefen Mario Draghi som den som avvärjde en finansiell härdsmälta i eurozonen. Och han ger den avgående Fed-chefen Ben Bernanke ett starkt B i slutbetyg.

Men vad gäller riksbankschefen Stefan Ingves har Krugman inte mycket positivt att säga.

– Riksbanken har fört en riktigt dålig penningpolitik. De har gjort helt fel sak för Sverige, säger Krugman, lite drygt fem år efter att han tilldelats Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel.

Höj inflationsmålet

TT träffar honom i samband med en konferens i Stockholm, arrangerad av Skagen fonder.

Rådet till Ingves är radikalt.

– Sänk räntorna så lågt det går och gör som (ECB-chefen Mario) Draghi. Säg att ni är beredda att göra vad som krävs för att få upp inflationen till 2 procent.

Nästa steg, om inte detta skulle räcka, är att höja inflationsmålet till 4 procent. Och detta borde alla ledande centralbanker i väst överväga, anser han.

För Riksbankens del, med en egen valuta, tror han det kan vara en poäng att gå i bräschen – för att stärka effekten.

– Det skulle sänka kronan. Men det skulle vara bra för svensk del.

TT: Har du några finanspolitiska tips inför höstens svenska val?

– Absolut inga åtstramningar. Du vill inte ha mer motvind. För att bekämpa deflationen vill du ha en finanspolitik som verkar ihop med penningpolitiken.

Hjälper inte

Han vill inte blanda sig i debatten om Sveriges välfärd på längre sikt.

– Men på kort sikt hjälper det inte att dra ned på välfärd för att sänka skatterna. Då tar du pengar från folk med stor benägenhet att konsumera och ger dem till folk som inte konsumerar.

Krugman ger Ingves rätt i att det finns en risk med Sveriges bostadspriser och skuldsättning bland hushåll. Men att korrigera detta med reporäntan, och dränera hushållen på resurser, är helt fel, anser han. Tvärtom tror Krugman att det är läge att blåsa på med sedelpressarna, så att smällen inte blir för hård om bubblan spricker.

Nästa anhalt för Krugman är Irland. Men först är det långhelg i Stockholm som gäller, då han bland annat ska på middag med sin gamla forskarkollega Lars E O Svensson, före detta vice riksbankschef och en av Ingves mest hårdföra svenska kritiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.