Foto: TT

Kvinnor värda högre lön än män

Uppdaterad
Publicerad

Män har sämre utbildning, mindre erfarenhet och lägre produktivitet. De borde alltså ha lägre lön än kvinnor, framgår av den årliga globala lönejämförelsen från Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Svenska kvinnor borde ha över tio procent högre lön än männen, enligt ILO.

Olika lön för lika arbete är devisen som gäller i många länder, om man ska tro ILO:s senaste rapport. Där konstateras att män har högre lön än kvinnor i alla de 38 länder som undersöks.

– Resultaten skulle kunna reflektera olika faktorer i olika länder, men diskriminering är säkerligen en del i detta, säger ILO:s biträdande generaldirektör Sandra Polaski, enligt Reuters.

Mätbara faktorer

I USA är löneskillnaderna mellan kvinnor och män stora, men dessa kan förklaras med mätbara faktorer såsom utbildningsnivå, arbetslivserfarenhet och antal arbetade timmar. I Europa håller inte den förklaringsmodellen.

– Även när man räknar in dessa faktorer så förblir en betydelsefull andel av lönegapet oförklarat i Europa, och ju högre upp på lönetrappan vi går, desto större blir löneskillnaden, säger Rosalía Vázquez-Álvarez, löneexpert på ILO, i en filmad kommentar på organisationens webbplats.

I de 26 europeiska länder som studeras i rapporten, borde kvinnor enligt mätbara prestationsfaktorer i genomsnitt ha 0,9 procent högre lön än män, men tjänar i verkligheten 18,9 procent mindre.

Borde få högre lön

I Sverige, Danmark, Brasilien, Ryssland och Litauen skulle löneskillnaden till damernas fördel ligga på över tio procent, medan kvinnorna i Slovenien borde få 18,5 procent mer än karlarna. Kina blir nästan ett undantag i sammanhanget – i världens folkrikaste land ligger könen nästan lika i utbildning, erfarenhet och produktivitet, och ILO beräknar att ett rättvist lönegap borde uppgå till 0,2 procent. I verkligheten tjänar kinesiskor nästan 23 procent mindre.

ILO rekommenderar länderna i rapporten att bekämpa normer kring kvinnors roll och förväntningar i samhället, att ta itu med könsdiskriminerande lönestrukturer samt att propagera för en rättvis fördelning av hemarbetet. Även politiken runt föräldraledighet bör förbättras.

Fakta: Löner i världen

  • FN-organet ILO sammanfattar varje år löneutvecklingen i världen. Årets rapport kom i veckan, och visar att lönehöjningarna saktade ner förra året, från 2,2 procent i snitt 2012 till 2,0 procent 2013.
  • Och utan utvecklingsekonomierna skulle lönerna nästan stå och stampa. I västvärlden anger ILO lönehöjningarna till 0,2 procent 2013.
  • Det innebär bland annat att produktiviteten växer snabbare än lönerna. Tillväxten går alltså i första hand till kapitalägare, inte till lönearbetare.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.