Foto: TT

Lägre tillväxt väntas

Uppdaterad
Publicerad

Statistik som släpps i veckan väntas visa att den svenska ekonomin bromsade in under det sista kvartalet i fjol. Men för Riksbanken är det inflationen som står i fokus.

Den svenska ekonomin växte med cirka 2 procent i genomsnitt under de första kvartalen 2014 jämfört med motsvarande period året före.

Men ekonomiska bedömare är överens om att tillväxten mattades av under fjärde kvartalet. Riksbankens prognos för det sista kvartalet är att tillväxten bromsade in till 1,5 procent i årstakt. Det är också vad prognosmakare i genomsnitt räknar med, och svar får vi på fredag.

Bättre fart på exporten

SEB:s ekonomer har en mer optimistisk syn och tror att tillväxten hamnar på 1,8 procent.

– Det som driver på svensk ekonomi är privat konsumtion och även byggandet som har blivit en viktig komponent för svensk tillväxt. Men vi tror att också exporten kommer att komma in som ytterligare en positiv faktor. Vi ser en del ljusglimtar i den tyska ekonomin och så har vi en betydligt svagare krona just nu. Så det här borde ge goda förutsättningar för svensk exportindustri, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

SEB-ekonomerna räknar med BNP-tillväxt på 2,7 procent för helåret 2015, vilket är en bit över vad SEB bedömer som den ideala tillväxten för svensk ekonomi.

Inflationen i fokus

– Vi ska vara nöjda för svensk ekonomi om tillväxten ligger någonstans mellan 2 och 2,5 procent, säger Bergqvist.

Frågan är om en svag BNP-siffra föranleder Riksbanken att komma med ytterligare stimulanser. Robert Bergqvist tror inte det. Han anser att Riksbanken har skjutit över ansvaret för tillväxten på finanspolitiken.

– Vi vill ha en starkare tillväxt i svensk ekonomi då är det inte an sak för Riksbanken, utan då är det en sak för regeringen. Det egentligen är bara en enda sak som Riksbanken sitter och tittar på just nu och det är inflationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.