Lägre vinst för Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericssons vinst före skatt landade på 3.748 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4.302 miljoner kronor samma tid i fjol.

Omsättningen steg till 57.643 miljoner kronor, jämfört med 52.981 miljoner kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet sjönk till 3,9 miljarder kronor, jämfört med 4,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Det var sämre än väntat. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 4,2 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 55,4 miljarder kronor, jämfört med utfallet på 57,6 miljoner kronor.

Omvärderade kontrakt

Ericsson förklarar det fallande rörelseresultatet med omvärderade kontrakt för valutasäkringar på en miljard kronor.

Kassaflödet från rörelsen var negativt, minus 1,4 miljarder kronor, jämfört med plus 1,5 miljarder kronor ett år tidigare.

Bruttomarginalen var 35,2 procent, jämfört med 32,0 procent motsvarande period i fjol. Å andra sidan sjönk lönsamheten, mätt som rörelsemarginal, från 8,0 procent till 6,7 procent.

”Försäljningsökningen, jämfört med samma kvartal föregående år, drevs framförallt av Mellanöstern, Kina, Indien och Ryssland, men hölls delvis tillbaka av lägre försäljning i Nordamerika”, skriver vd Hans Vestberg i rapporten.

”Bättre än väntat”

Ericssons rapport var övervägande positiv och bör ge aktien en skjuts uppåt med några procent när handeln öppnar. Det säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

– Det underliggande resultatet är 11 procent bättre än väntat och det är framför allt på grund av den högre försäljningen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.