Lånefesten hejas på av lägre räntor

Uppdaterad
Publicerad

Bolåneräntorna fortsätter att sjunka medan utlåningstakten ökar, visar ny SCB-statistik. Hittills verkar alltså hoten om kommande strängare amorteringskrav inte ha fått någon effekt.

I oktober sjönk snitträntan på nya bolån till 2,06 procent, från 2,15 procent i september. I oktober i fjol låg den genomsnittliga räntan på nya bolåneavtal på 2,70 procent, enligt SCB.

Samtidigt visar statistiken att bankernas utlåning till hushållen steg med 5,9 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. I september låg den årliga ökningstakten på 5,7 procent.

Utlåningen enbart till bostadslån ökade med 6,1 procent i oktober.

Även företagslånen ökar

Även utlåningen till företag ökar, och det snabbare än tidigare. I oktober låg den årliga ökningstakten på 3,9 procent, jämfört med 3,2 procent i september och 1,4 procent i oktober i fjol. Snitträntan på nya låneavtal till företag har också sjunkit, från 2,16 procent i september till 2,07 procent i oktober, enligt SCB.

Beslut som påverkar

Finansinspektionens strängare amorteringskrav, där alla nya bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde, kom först 11 november, alltså efter oktober som SCB:s nya bolånestatistik avser. Men FI:s nya regler kom inte som en blixt från ovan. Bankföreningen hade redan föreslagit en frivillig överenskommelse som i princip innebar samma sak, men som senare, strax före FI:s besked, kom att få nobben av Konkurrensverket.

Snitträntan på nya bolån föll alltså med 0,09 procentenheter mellan september och oktober. Riksbanken sänkte 27 oktober styrräntan med 0,25 procentenheter till noll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.