Foto: TT

Lånekarusellen allt vildare

Uppdaterad
Publicerad

Medan politiker och myndigheter hittills mest pratar om olika sätt att begränsa hushållens skulder fortsätter lånefesten. Räntenedgången ser emellertid ut att ha bromsats upp, visar ny SCB-statistik.

Hushållens bolån fortsätter att öka i allt snabbare takt. I juli låg tillväxten av bolånen på 7,7 procent, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med månaden före och ett par procentenheter högre än i fjol, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Totalt uppgick hushållens lån till 3.194 miljarder kronor i juli, en ökning med 204 miljarder jämfört med juli 2014, varav bostadslånen stod för 182 miljarder av ökningen.

Bolåneräntan fortsätter ner

Samtidigt visar SCB:s statistik att snitträntan på nya bostadslån har fortsatt att sjunka. Men nedgången har bromsats upp även om Riksbanken kört ner räntan långt under nollan och det övriga ränteläget som bankerna finansierar sig på, bostadsobligationer, också sjunkit ytterligare under sommaren. Den rörliga räntan sjönk i snitt från 1,59 procent i juni till 1,58 procent i juli, enligt SCB:s mätning.

För företagen har låneräntorna stigit under sommaren, i snitt från 1,38 till 1,55 procent på nya lån.

Hushållens insättningsräntor på bankkonton var oförändrad på i genomsnitt 0,10 procent. På konton med bindningstid sjönk inlåningsräntan från 0,16 till 0,12 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.