Foto: TT

Larmet: Falsk Mario sprider virus till mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Mario har på allvar utmanat mobilsuccén Pokémon Go, men vill det sig illa kan han förvandlas till en säkerhetsrisk. Åtminstone för Android-användare som i sin iver laddat ned inoficella piratversioner av Nintendo-spelet.

I mitten av december släppte Nintendo ”Super Mario Run” –  företagets första mobilspel med den välkände italienske rörmokaren. Redan under det första dygnet laddades spelet ned mer än 2,85 miljoner gånger, och sedan har framgången fortsatt. De senaste siffrorna rör sig i storleksordningen 40 miljoner nedladdningar.

Exlusivt för Apple

Hiittills är det dock bara Apple-användare som kunnat utforska det retroinspirerade plattformspelet. Detta eftersom tillverkaren ännu så länge bara släppt spelet till operativsystemet Ios.

Mario-sugna Android-användare, som inte orkat invänta den officiella versionen, har i sin iver vänt sig till olika mer eller mindre obskyra nätforum för att ladda ned inofficiella versioner av spelet. Och detta faktum har utnyttjats av bedragare.

Kidnappar luren

Nu varnar det japanska säkerhetsföretaget Trend Micro för att dessa piratversioner kan innehålla skadlig kod i form av malware och virus, skriver sajten The Hacker News. Syftet kan till exempel vara att kidnappa telefonen och rikta utpressingskrav mot ägaren.

Enligt säkerhetsföretaget finns det exempel hur den skadliga appen helt tagit kontrollen över telefonen och börjat skicka sms, ta bilder, spela in video och spåra enhetens gps-position. Detta helt utan att ägaren vetat om det och än mindre kunnat stoppa det.

Säkerhetsrisker

Rådet till Android-användare som vill undvika risk är att inte installera Super Mario Run, eller något annat heller för den delen, från andra källor än officiella Google Play. Och där kommer inte spelet att finnas förrän någon gång nästa år.

Orsaken till dröjsmålet? – den bristande säkerheten! Det sade i alla fall Nintendos Shigeru Miyamoto i en tidigare intervju:

– Säkerhetsaspekten är en av anledningarna till att vi valde Iphone och IOS först. Vi lanserar spelet i 150 länder och varje land har ett eget nätverkssystem. De var viktigt för oss att säkra spelet för samtliga användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.