Lindringare regler för fåmansföretag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens slutliga förslag till ändrade skatteregler för fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, blir lindrigare för delägarna än vad en utredning föreslog i höstas.

Bland annat sänks inte schablonbeloppet i förenklingsregeln, vilket innebär att delägarna i fåmansbolagen fortfarande kan få ta ut cirka 170.000 kronor som inkomst av kapital. Ursprungsförslaget var 100.000 kronor.

Används av majoritet

Förenklingsregeln används av omkring 70 procent av delägarna, framför allt i de mindre företagen, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) i en debattartikel i Dagens industri.

– Här försöker vi hitta en balans, vi tyckte att förslaget gick för hårt åt de mindre företagen. Det som vi har gjort är att skapa betydligt generösare villkor för de mindre företagen, säger Andersson.

– Viktigt att företagen kan göra vinst och sen investera den i företaget, säger Bolund.

Vill inte kommentera

De båda vill inte kommentera närmare att partierna från början skulle ha olika åsikter i frågan.

3:12-reglerna styr hur mycket delägarna kan plocka ut från företaget i lön respektive kapital. Lön beskattas hårdare än kapital och reglerna begränsar hur mycket som får plockas ut som inkomst av kapital.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.